Polgármesteri köszöntő 2023. szeptember

Kedves Budakesziek!

Átadtuk az új egészségházunkat

Egy év alatt megépítettük és szeptember 15-én átadtuk az új egészségházunkat, amely a budakesziek egészségét szolgálja. 2020-ban terveztettük meg az épületet és Menczer Tamás országgyűlési képviselőnk közbenjárásának köszönhetően tavaly 300 millió Ft. kormányzati támogatást kaptunk erre a célra. Az új szakrendelőnk alapkövét 2022. szeptember 14-én raktuk le, az építkezés októberben kezdődött. A tüdőgondozó bontása útépítés és parkosítás további 54 millió forintos összegére Budakeszi Város Önkormányzata biztosított forrást. A mintegy 300 m2-es épületben 5 új rendelő, 1 gyógytorna- és 1 fizikoterápiás szoba kapott helyet. 2018 óta a kitartó munkánk eredményeképpen a második rendelőintézetünkkel már 29 szakellátás érhető el városunkban. A munka folytatódik, és hamarosan a harmincadik szakellátást is beindítjuk. Terveink szerint mammográfia és emlőcentrum is létesül Budakeszin! Köszönöm mindenkinek, aki segítette az új egészségházunk megépítését!

Újabb 5 évre Pócza Péter a Budakeszi Egészségügyi Központ vezetője

Egészségügyi Központ vezetője Egyhangú szavazással újabb felhatalmazást kapott a képviselő-testületünktől dr. Pócza Péter PhD, így folytathatja a megkezdett munkát, 2024. január 1. napjától 2028. december 31. napjáig. Gratulálok és jó munkát kívánok!

Október 1-től ismét Budakeszin az orvosi ügyelet!

A Budakeszi Egészségügyi Központ Fő utca 179. szám alatti szakrendelőjében a korábbi helyén működik ismét október 1-től az orvosi ügyelet, hétfőtől péntekig 16-tól 8 óráig, hétvégén 0-24 óráig. Az orvosi ügyelet telefonszáma 06 23 451 920. Az orvosi ügyeletet a Hungary Ambulance Kht. látja el!

Ingyenes tüdőszűrő program indult Budakeszin

Új eljárású ingyenes tüdőszűrő program indult október 2-án az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben a tüdőrák megelőzése érdekében. Erről egyeztettünk dr. Bogos Krisztina PhD főigazgató-főorvossal és kollégáival, a Budakeszi Egészségügyi Központ és a Budakörnyéki Önkormányzati Társulás partnerként csatlakozott a programhoz. A 06 30 153 0951-es telefonon (hangüzenetben vagy sms-ben), vagy e-mailen: tudorakszures@koranyi. hu lehet időpontot kérni a vizsgálatra. Az alacsony dózisú CT-vel végzett vizsgálatokra az 50-75 év közötti, legalább 20 éve, jelenleg is erősen dohányzó vagy már leszokott lakosok jelentkezését várják, háziorvosi beutaló nem szükséges.

A budakeszi szépkorúakat köszöntöttük

A budakesziek nevében nagyon köszönöm mindazt a figyelmet, törődést, kemény munkát, amivel hozzájárultak városunk fejlődéséhez!

Budakeszi Város Önkormányzata a szépkorú polgárokat támogatja és segíti. Az önszerveződő helyi közösségek közül a két budakeszi nyugdíjas klubnak, a Fenyőgyöngyének és a Borostyánnak meghatározó szerepe van közösségünk építésében, városunk közéletének alakításában. Dorkáné Bomba Jolikának, a Borostyán Nyugdíjas Klub vezetőjének és Somlóvári Józsefné Hugi elnök asszonynak, a Fenyőgyöngye Nyugdíjas Klub vezetőjének köszönöm az egyesületi munkáját.

Az önkormányzatunktól idén is igényelhető szociális tűzifa. 4 millió 953 ezer forintot biztosítunk a tűzifa programunkra, közel másfél millió Ft-tal többet, mint tavaly. Erre a támogatásra a Híd Szociális, Család és Gyermekjóléti Szolgálat és Központnál lehet jelentkezni, és a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán is kaphatnak róla tájékoztatást.

A képviselő-testület minden évben karácsonyi ajándékutalvánnyal kedveskedik a budakeszi rászoruló nyugdíjasoknak. Idén 650-en kapnak 5 ezer Ft-os utalványt. Összesen 3 millió 250 ezer Ft-ot fordít önkormányzatunk erre a célra. A szociális ellátásokra, segélyre, támogatásra idén 22 millió Ft-ot különítettünk el az önkormányzatunk költségvetésében. Szociális alapon kérvényezhető támogatás az orvosi receptre felírt gyógyszer és oltás kiváltásához is. Ezen kívül október és április közötti időszakban 40 ezer Ft rezsitámogatás igényelhető, ha a rezsiköltség: gáz-, villanyszámla összege meghaladja a család összbevételének az 50%-át.

Egy újabb, országos kezdeményezéshez, a Gondosóra programhoz kapcsolódva is segítünk a szépkorúaknak, a regisztráció kitöltésében és elküldésében. A program Magyarország Kormánya által elindított ingyenesen igénybe vehető, 65 év felett alanyi jogon hozzáférhető jóléti szolgáltatás. Célja, hogy az idősek szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítségkérési szándékukat egy 0-24 órás diszpécserszolgálatnak.

Fejlődnek Budakeszi német testvérvárosi kapcsolatai

Mária Terézia Emlékérmet vettünk át Schrotti Jánossal, Budakeszi Város Német Önkormányzata elnökével a neckarsulmi budakesziek közösségétől a kitelepített és az otthonmaradt budakesziek közötti kapcsolat építéséért a neckarsulmi Kirchweihtreffen ünnepségen. Nagy megtiszteltetés és meglepetés volt ez mindkettőnk számára. Kőrösiné dr. Merkl Hilda tavaly részesült ebben az elismerésben. Köszönjük Huber Ferencnek, a Budakesser Gemeinschaft elnökének az elismerést. Meggyőződésem, hogy az itteni és az otthoni budakesziek közösen alkotjuk mindannyian, együtt a mi Budakeszinket!

Arne Sigmund polgármesterrel a Szent István napi budakeszi ünnepi aláírást követően augusztus 25-én a zschopaui városházán is aláírtuk Budakeszi és Zschopau testvérvárosi szerződését. A jövőben diákcsere programokat szervezünk, európai uniós közös pályázatokon indulunk és kölcsönösen képzőművészeti kiállításokat szervezünk Budakeszin és a németországi Zschopauban.

Sikeres volt a Családi Piknik és Borünnep

Köszönöm, hogy sokan eljöttek szeptember 30-án, szombaton a Családi Piknik és Borünnepre a Patak utcai vállalkozói parkunkba! Az itt kialakított új közösségi téren különleges borokkal és finom falatokkal vártunk mindenkit.

Átadtuk a drótkötélpályát, és sok más játék is várta a gyermekeket, a főzőverseny finomságai mind elfogytak, sokan megkóstolták a zsűrizett étkeket. Gratulálok minden résztvevőnek, köszönöm a támogatásukat. Az új játszótér megépítését szolgálja az ebédjegyekből és a játszóeszközök napijegyéből öszszegyűlt összeg: 864 500 Ft. Köszönjük!

Köszönöm a Pitypang Sport Óvoda, a Budakörnyéki Székely Kör Budakeszi, a Budakeszi Polgármesteri Hivatal – Charlie és Angyalai, a Tarkabarka-Kunter-bunt Óvoda „Cica apukák, a pörkölt mágusok”, a Budakesziért Függetlenek Egyesülete, a La BUONO Pizzeria, az Otee Kft. és a Budakeszi Fidesz csapatának a főzőversenyen való részvételt. Gratulálok az Otee Kft. csapatának a főzőverseny első helyezéséért! Köszönöm a szervezők, a helyi rendőrőrs, a közterület-felügyelők és a polgárőrség kiemelkedő munkáját. Köszönöm a lakosok türelmét és megértését az esetleges kellemetlenségek miatt.

Kérem, hogy mondják el, vagy írják meg, hogy tetszett a Patak utcai rendezvény helyszíne, máskor is szervezzük ide programokat? A szombaton átadott drótkötélpálya is része a tervezett új Patak utcai játszótérnek. Köszönöm, hogy a rendezvényen sokan elmondták a véleményüket az itt is látható ötlettervről. Továbbra is várjuk a budakesziek javaslatait emaiben a pm.titkar@budakeszi.hu címen.

dr. Győri Ottilia polgármester

Megosztom a cikket