Polgármesteri köszöntő 2023. január

Kedves Budakesziek!

Márai Sándor szavaival élve: „Az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme”. Ilyen kitüntetett pillanatban volt részünk idén Budakeszin a Magyar Kultúra Napján, amikor a Himnusz 200. születésnapját ünnepeltük.

Isten áldd meg a magyart…

Január 22-én, vasárnap a Himnusz szobornál felemelő érzés volt közösen énekelni nemzeti imánkat Miklósa Erika világhírű operaénekessel és a WudiSuli tehetséges diákjaival. Büszkék lehetünk arra, hogy elsőként a világon itt Budakeszin öntötték szoborba a magyar nemzet hitvallását, a Himnuszt. Ezért köszönet és elismerés jár a szobor alkotójának, a magyar örökség díjas V. Majzik Máriának, de a megvalósítást támogató, egész országra kiterjedő gyűjtésben résztvevőknek is. A Himnusz szobor szinte kultikus hellyé vált a magyarságukat megélni kívánók számára. A szobor tehát él. Az, amire alkotója és támogatói vágytak, eléri célját: itt Budakeszin egymásra találhat mindenki, akinek szíve megdobban, amikor a Himnusz szavai és akkordjai felcsendülnek.

Felelős gazdálkodás 2023-ban is

89 603 641 Ft támogatást kap Budakeszi a megemelkedett rezsiköltségek miatt. A kormányzat ezzel is segíti önkormányzatunkat. A takarékos gazdálkodást folytatjuk, önkormányzatunk idei költségvetése is stabil lesz és garantálja Budakeszi működését. Az idén az önkormányzat központi költségvetési támogatása 100 millió Ft-tal haladja meg a 2022. évi támogatási ösz-szeget. A költségvetési rendeletünk tervezetét február 15-ig kell elkészítenünk, melynek kidolgozásánál nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a kiadások ütemezése pontosan igazodjon a bevételekhez. Kiemelten kezeljük intézményeink működésének biztosítását, a szükséges karbantartások elvégzését, és a város üzemeltetését.

A fejlesztések folytatódnak

Az új egészségügyi szakrendelőnk építése jól halad, a kivitelező tavaszig elkészül a belső munkálatokkal is. A körülötte lévő terület és a közösségi tér rendezését is hamarosan megkezdjük. Az állami beruházással épülő tanuszodánk is átadásközeli állapotban van, nagyon várjuk a mielőbbi nyitást. A beruházás részeként a sportpályánkhoz vezető utat is hamarosan megépítik. A játszótereink felújítását is elkezdjük, amint az időjárás lehetővé teszi, amihez Menczer Tamás országgyűlési képviselőnk közbenjárására szintén kormányzati támogatást kapunk, összesen 16 millió Ft-ot. A vállalkozói parkunkban folyamatosan adjuk át a területet a bérlőknek, és az önkormányzatunk kezelésében maradó területen tavasszal kültéri kondiparkot építünk. Budaörs és Törökbálint önkormányzatával együtt pályázunk közvetlen európai uniós támogatási forrásokra, melynek elnyerése esetén a meglévő kerék-párutunkat tovább építve csatlakozunk a Budapest-Balaton országos kerékpárút hálózathoz. Amint hozzáférhetővé válnak az uniós források, a Budakeszinek járó 3,5 milliárd Ft támogatásból tervezett városi fejlesztések ügyében is elkezdhetjük a munkát.

Időközi választás lesz Budakeszin

Április 2-án, vasárnap időközi helyi önkormányzati képviselő választás lesz Budakeszin a 8. számú választókerületben, a helyi választási bizottság döntése alapján. A választást azért kell megtartani, mert Balázs Ádám tavaly decemberben lemondott képviselői mandátumáról. Kérem Önöket, hogy minél többen éljenek a demokrácia eszközével, vegyenek részt a voksoláson.

Új sorozatok a Budakeszi Hírmondóban

A városi intézményeink vezetői a közösségünkért dolgoznak. Sokan ismerik őket, de a most induló sorozatunkban a családi és szakmai hátterükről, illetve az általuk vezetett intézménnyel kapcsolatos terveikről is olvashatunk. Sorozatunkban elsőként Ligetiné Komáromi Gabriellát, a Szivárvány Óvoda vezetőjét mutatjuk be. Gasztro sorozatot is indítunk a Hírmondóban. Az újság idei első lapszámában elsőként a budakesziek körében ismert és elismert Rendes Hentes, azaz Szemethy Mátyás és felesége, Saci mutatkozik be, az általuk készített húsos káposztával és paradicsomos pirított májjal, melyhez szalonnás krumpligombócot főztek. A receptek alapján mindezt Önök is elkészíthetik!

Tisztelettel:
dr. Győri Ottilia polgármester

Megosztom a cikket