Polgármesteri köszöntő 2022. március

Béke és biztonság – a nyugodt fejlődés záloga!
Kedves Budakesziek!
Április 3-án tartjuk az országgyűlési választásokat, amelyen dönthetünk Magyarország jövőjéről. Ha visszatekintek, hogy az elmúlt évtizedben mi minden fejlődött városunkban, bizony a lista hosszan sorolható! Kedvező időszak volt a 2010-es évtized Budakeszi számára, hiszen a korábbi időszakhoz képest kiemelkedő mértékben jutott támogatás városunknak. Budakeszin 2010 óta összesen tizenkétmilliárd forint értékben valósultak meg fejlesztések, ebből mintegy hárommilliárd forintot önkormányzati saját forrásból, 9 milliárd forintot pedig fele részben kormányzati, fele részben európai uniós támogatásból fedeztünk.

Megújuló városrészek, új és korszerűsített intézmények jellemzik ezt az évtizedet. Elég, ha a Márity László út környékére gondolunk: gyönyörű új iskola, bölcsőde, evangélikus templom épült, a sportparkban teniszpálya, műfüves futballpálya, futókör, fitnesz park és bringapálya létesült, és hamarosan a tanuszoda is elkészül. Szebb arcot öltött a Patak utca-Kert utca csomópontja: tíz éve itt még zaj, por és bűz uralkodott, hiszen itt működött a város szennyvíztelepe és egy Tüzép-telep, amelyeket sáros, poros utak vettek körül. Ma már a lakott területtől távol működik új szennyvíztisztító telepünk, amely világszínvonalú technológiát használ. Aszfaltos utak övezik az építőanyag-telep helyén épült élelmiszer áruházat, ide érkezik Makkosmária új csapadékvíz-elvezetése, és innen indul kerékpárutunk a Farkashegyi repülőtérre. Hamarosan pedig vállalkozói park és közösségi tér épül az egykori szennyvíztelep helyén.

Megújul a Dózsa György tér is: új, állandó piacot építettünk, és készülnek a tervek a buszvégállomás áthelyezésére, a régi helyén pedig közparkot és közösségi teret létesítünk. Felújítottuk az egészségházat, amelyben immár húsz szakrendelés működik, és a fejlődés folytatódik: hiszen a kormány 300 millió forintos támogatásával még idén elkezdjük építeni új szakrendelőnket a Fő téren, amellyel a szakellátások kapacitása a duplájára nő. A jövőben is hatalmas lehetőségek állnak előttünk, hiszen Pest megye – Budapestről leválva – önálló fejlesztési régió lett, így az EU támogatásaiból 3,5 milliárd forint jut Budakeszinek.

Folytatjuk a Fő tér rehabilitációját, új kulturális városközpont kialakításával, és új épületet kap a Szivárvány óvoda. Ezzel válik teljessé az önkormányzati intézményhálózat korszerűsítése, és minderre egy bő évtized alatt került sor! Jelentős összeget fordítunk útépítésekre és kulturális, közösségi célokra.

A fejlődés azonban nem áll meg! Továbbra is előre megyünk: már megkaptuk azt a több mint félmilliárd forintos kormányzati támogatást, amelyből idén megépítjük a Makkosi utat, és további 18 utcát újítunk fel. A Telekom megkezdte a szélessávú internethálózat kiépítését Budakeszin, idén elkészülnek a buszsáv kiviteli tervei, folytatjuk a kerékpárút tervezését Budaörs és Páty felé. Iskolahálózatunk is tovább bővülhet, és szeretnénk helyreállítani a Nádas-tavat.

Budakeszi összefogott és segít
Amint kitört a háború Ukrajnában, azonnal felhívtam kárpátaljai testvértelepülésünk, Beregdéda elöljáróját, Egressy István urat, hogy megkérdezzem, miben segíthetünk. Beszámolt egyre nehezebb életkörülményeikről, ezért adománygyűjtést kezdeményeztünk megsegítésükre. Felhívásunkra nagyon komoly összefogás alakult ki Budakeszin. A lakossági pénzadományokat önkormányzatunk megduplázta, így a Beregdédának szánt támogatás mára meghaladta a kétmillió forintot. Tárgyi felajánlásokat is gyűjtöttünk több intézményünkben, amelyeket a határ magyar oldalán lévő segítőpontokra szállítottak budakeszi önkéntesek. Köszönjük az adakozók nagylelkű segítségét és a civilek odaadó önkéntes munkáját.

Ünnepség és díjátadás március 15-én
Nemzeti ünnepünkön méltó módon emlékeztünk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire, ugyanakkor kitüntettük városunk azon polgárait, akiknek tevékenysége példaként állítható a budakesziek elé. Gratulálok a Budakeszi Ifjúsági díjjal kitüntetett két fiatal sportolónak: Balogh Bellának és Antal Sándornak. Szeretettel emlékezünk Ádám Évára, könyvtárunk közelmúltban elhunyt igazgatójára, akinek munkásságát posztumusz Budakesziért emlékéremmel ismertük el.

Állami elismerésben is részesültek városunk jeles személyiségei: Timkó Eszter és Szabó Sipos Barnabás színművészek Jászai Mari-díjat kaptak, dr. Bogos Krisztina, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgató főorvosa pedig a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetésben részesült. A Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést vehette át a szintén Budakeszin élő Szokolay Balázs Liszt Ferenc-díjas zongoraművész.

Március 15-i nemzeti ünnepünkre készülve Erkel Ferenc szülővárosa, Gyula delegációjával közösen emlékeztünk a Himnusz szerzőjére, aki nyarait Budakeszin töltötte. Dr. Görgényi Ernő polgármester úrral a káprázatosan szép Magyar Zene Házában és a csodálatosan felújított Operaházban is életre szóló élményekben volt részünk. Tisztelet a hősöknek! Köszönet a díjazottaknak!
Április 3-án országgyűlési képviselőket választunk, valamint népszavazáson mondhatunk véleményt a gyermekvédelemről. A választás a demokrácia ünnepe. Vegyünk részt rajta, alakítsuk közösen Magyarország jövőjét!

Tisztelettel: dr. Győri Ottilia polgármester

 

Megosztom a cikket