Polgármesteri köszöntő 2022. december

Kedves Budakesziek!

Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Idén is városi rendezvényekkel igyekeztünk szebbé tenni az adventi időszakot. December 6-án a Mikulás fogadta a gyermekeket a közösségi téren, december 10-én pedig hagyományos karácsonyi rendezvényünkön gyermekprogramokkal, koncerttel, kézműves vásárral vártuk a budakeszieket. Süteménysütő és forraltbor főző versenyt is rendeztünk, sokan meg is kóstolták a finomságokat.

Kihívásokkal teli évet zárunk

2022 áprilisában országgyűlési választások voltak, melyek lebonyolítását szakmailag kifogásoltalanul végezték a hivatali kollégáim. Köszönöm a munkájukat, elsősorban dr. Konkoly Zita jegyző asszonynak, aki tapasztalt szakemberként február 1-én került a hivatalunk élére. Ősszel a népszámlálás lebonyolításában is részt vett a hivatalunk, több kollégánk segítette a munkát, amely novemberben sikerrel zárult. Idén kétszer annyi önkormányzati határozatot és rendeletet fogadott el a képviselőtestületünk mint 2021-ben. 2022-ben 370 önkormányzati határozat, 33 rendelet, és 49 260 ügyirat megoldásán, végrehajtásán dolgozott a hivatalunk. Önkormányzati képviselőtársaimnak pedig azt köszönöm, hogy a város fejlődését érintő számos fontos kérdésben sikerült egyhangúan döntenünk. Idén 11 rendes- és 17 rendkívüli képviselő-testületi ülést, valamint 48 bizottsági ülést tartottunk. A sok ülésre azért volt szükség, mert számos váratlan, rendkívüli helyzetben kellett azonnal döntenünk. December 8-án Balázs Ádám (Fidesz-KDNP) képviselőtársam lemondott a 8. sz. választókerület önkormányzati képviselői mandátumáról. Lemondása miatt időközi választás lesz jövőre Budakeszin.

Folytatódtak a fejlesztések Budakeszin

Menczer Tamás országgyűlési képviselőnek a közbenjárására jelentős kormányzati forrás jutott Budakeszire, összesen 900 400 000 Ft. Ennek is köszönhető, hogy idén fel tudtunk újítani 18 utcát, megépítettük a Mak-kosi utat, megújítottuk a Hajós utcai közvilágítást és az új szakrendelő építését is elkezdhettük. Köszönjük! A Vállalkozói parkunk építése is végéhez közeledik. Az összes telket decemberben összközművesítve birtokba adjuk a bérlőknek, két telken önkormányzati szabadidős teret tervezünk. Az állami beruházásként épülő tanuszodánk megépítése is a végéhez közeledik, átadása 2023-ban lesz.

Tervezett újabb fejlesztések

Jövő év elején mammográfiai és emlőcentrumot hozunk létre a budakeszi hölgyek számára. Itt térítésmentesen teljeskörű diagnosztikai vizsgálatokat biztosítunk majd. Folyatjuk a játszótér felújítási programunkat. Kormányzati támogatással 12 millió forintból újítjuk fel a Fő utcai játszóteret, és 4 millió forintból a Honfoglalás játszóteret. A felújításokat a Szépítő Egyesülettel együttműködésben végezzük. Idén elkészültek a buszsáv, a P+R parkolók és a déli összekötő út engedélyes kiviteli tervei, melyeket a Budapest Fejlesztési Központ megbízásából az UVATERV készített. Az építéshez szükséges forrásról a kormányzat dönt majd.

Takarékos és felelős gazdálkodással készülünk 2023-ra

Az energiaválság hatására megemelkedett rezsiköltségek miatt önkormányzatunk is rendkívüli intézkedésekre kényszerült. A képviselő-testület több önkormányzati fenntartású intézményünknél is átmeneti, a fűtési szezonra vonatkozó nyitvatartási korlátozásról döntött. Azonban ebben a helyzetben is biztosítjuk a dolgozóink foglalkoztatását más-más épületekben, és ez idő alatt is megkapják a munkabérüket. A jövő év elején a képviselő-testület felülvizsgálja, hogy szükség van-e további takarékossági intézkedésekre. Közös térségi beruházásként tervezzük uniós pályázati forrásból megépíteni a Budakeszi, Budaörs, Törökbálint kerékpárutunkat a Farkashegyi Repülőtérig megépült szakasz folyatásaként. Egy európai uniós pályázaton közösen indulunk. Ez egy példaértékű együttműködés lehet. A közvetlen európai uniós forrásra a pályázat beadási határideje január közepe, és az elbírálása jövő nyárra várható. A Top+ Fenntartható Városfejlesztési Stratégia keretében Budakeszinek 3,5 milliárd Ft dedikált EU-tá-mogatás jár a Pest Megyei Önkormányzat közvetítésével. Kiemelt városfejlesztései céljaink, amelyekről a lakosság bevonásával közösségi tervezést is folytattunk: a FŐTÉR projekt (új művelődési ház és könyvtár építése, köztér fejlesztés), új multifunkciós szabadtéri rendezvény- és szabadidőközpont kialakítása a vállalkozói park és Lidl melletti körforgalomnál (szabadtéri színpad, gasztronómia, játszótér, sporteszközök), és a Szivárvány Óvoda újjáépítése. Fejlesztési céljaink közt szerepel az iskolai férőhelyek további bővítése is.

Városi rendezvények 2022-ben is

Sikeres volt a IV. Budakörnyéki Sörfesztivál a Fő téri parkban, népszerűek voltak az utcabálok, jó hangulatban telt a XXV. Budakeszi Családi Nap Fesztivál is. Megszerveztük augusztusban a Polgármesteri Hivatalban az I. Budakeszi „Mezítlábas” Művészetelepet, amit ősszel egy kiállítás is követett. Az egészséges életmódot támogató szűrőprogramokat rendeztünk, két alkalommal szűrőbuszokon biztosítottunk ingyenes vizsgálatokat a budakeszieknek. A Richter Egészségváros is népszerű volt. A budakeszi lakosok összefogásával, aktív részvételével 7 millió forint adományt gyűjtöttünk a Budakeszi Egészségügyi Központnak egy CTG labor felszereléséhez. A városi fejlesztéseinkről és a terveinkről képes beszámolót olvashatnak évzáró lapszámunkban.

Áldott, békés karácsonyt, boldog és sikeres újévet kívánok minden kedves budakeszi lakosnak!

Tisztelettel:
dr. Győri Ottilia polgármester

Megosztom a cikket