Budakeszi Városkarácsony 2022

Budakeszi Város Önkormányzata és az Erkel Ferenc Művelődési Központ színvonalas rendezvénnyel készült a város polgárai számára az adventi időszakban, hogy ezzel is hozzájáruljon a meghitt karácsony előkészületeihez. A délután és az este folyamán Szabó Zsuzska Mesezenekara énekelt és táncolt a gyermekekkel, majd a Nyest a papírhajón zenekar koncertezett.

A színpadi programok mellett az előtérben a Generációk Háza kézműves játszóháza várta az alkotni vágyó gyermekeket, a művelődési központ fedett udvarán pedig a kézműves árusok mellett az önkormányzat és a művelődési központ forraltborral és meleg teával kínálta az egybegyűlteket.

A vendégek az előadások után Mechler Anna énekművész közreműködésével hangolódtak a harmadik adventi gyertya meggyújtására, majd Boros Péter református lelkész ünnepi gondolatait hallhatta a közönség. Végezetül pedig dr. Győri Ottilia polgármester gyújtotta meg a harmadik gyertyát.

Idén ismét megrendezésre került a Budakeszi Város Karácsonyi Süteménye verseny, melyre nagy örömmel vettük a versenyzők jelentkezését és bízunk benne, hogy ezt a hagyományt a jövőben is folytatni tudjuk. A süteménysütő verseny zsűrije voltak Csajbók Bálint, a Stadt Étterem tulajdonosa és Grafl László a Grafl Cukrászda képviseletében. A nyereményeket a Stadt Étterem, a Grafl Cukrászda, a Dudok Vendéglő és Rendezvényház, az Oázis Kertészet, a Budakeszi Vadaspark, az Izgiland Játszóház, a Somlai Ferenc Borháló és a Budakeszi Önkormányzat támogatták. Köszönet a támogatóknak és a résztvevőknek egyaránt.

A nyertes Nagy-Takács Ágnes lett Jó szomszédok tortája fantázianevű cukrászkölteményével. Második helyezett Somjai Miklósné Szerelmes diós süteménye, harmadik helyezett Tagyi Tamara Téli álom elnevezésű gesztenyés tortája lett. Gyermek kategóriában Németh Zselyke Csokis mignon muffinja lett a díjazott. Gratulálunk nekik.

Budakeszi Város Karácsonyi Süteménye 2022 verseny győztes süteményének története és receptje

Jó szomszédok tortája

Ez a torta Makkosmárián a Bolgár utcában született meg, Imre bácsi tiszteletére. Egész évben ontotta a kertje a finomabbnál finomabb gyümölcseit, amit velem önzetlenül megosztott, és tettünk el télire. A tortában szereplő sárgabarackot is együtt préseltük ki. Boldog vagyok, hogy ilyen utca szomszédom van, ilyet kívánok mindenkinek! Szeretném még kiemelni, hogy a közösséghez tartozás csaknem olyan fontos az egészségmegőrzésében, mint az evés, az ivás vagy az alvás. A társas kapcsolatok hiánya olyan hatással van az egészségünkre, mint napi 15 szál cigaretta elszívása. (PMID: 32950365) Legyenek nyitottak a szomszédjaikra!

Ropogós dióalap
60 g dió ♦ 30 g liszt BL55 ♦ 30 g vaj ♦ 30 g cukor ♦ kiskanál fahéj

Szobahőmérsékletű vajat összekeverjük a többi hozzávalóval, és kézzel összegyúrjuk egynemű gombóccá, és folpackba a fagyasztóba tesszük. Ha kifagyott, nagy lyukú reszelőn lereszeljük és egyenletes a sütőpapírral bélelt tortaformába szórjuk, 170 fokon 12 percig sütöm.

Diós piskóta:
140 g porcukor ♦ 50 g dió ♦ 45 g liszt BL55 ♦ 15 g méz ♦ 1,5 g sütőpor ♦ 5 db tojásfehérje ♦ 50 g étolaj

A diót ledaráljuk, összekeverjük a porcukorral, a lisztet, sütőport hozzákeverjük. A fehérjét kemény habbá verjük, majd az összes többi hozzávalót hozzáadjuk. A masszát a kisült ropogós diós rétegre öntjük, és óvatosan elkenjük. 25 perc alatt 170 fokon sütjük.

Sárgabarack betét:
300 g sárgabarack velő ♦ 100 g aszalt sárgabarack ♦ 60 g porcukor ♦ 30 gpektin

Apróra vágjuk az aszalt sárgabarackot, a velővel és a cukorral elkevert pektinnel felfőzzük, csomómentesre keverjük. Egy kisebb átmérőjű tortaformába, mint amibe a piskótát sütöttük, kibéleljük sütőpapírral, és beleöntjük. Hagyjuk megdermedni.

Köleses csokoládékrém:
150 g köles ♦ 0,5 l tej ♦ 100 g cukor ♦ egy nagy reszelt citrom héja ♦ 1 db vanília rúd magjai ♦ pici só

A kölest feltesszük főzni a tejjel, cukorral, vaníliával és a sóval, kevergetve, de olykor rátesszük a fedőt, és kb. 20 perc alatt megpuhul, akkor hozzá keverjük a citromhéját. Félretesszük kihűlni.

Csokoládé krém:
200 g étcsokoládé ♦ 100 g habtejszín (folyékony zacskós) ♦ 30 gzselatin ♦ 250 g habtejszín kemény habbá verve

Az egyik edénybe víz felett megolvasztjuk az étcsokoládét, a másikba melegítjük a habtejszínt, zselatinnal. Ha kissé rottyant egyet összekeverjük a kettőt, és hűlni hagyjuk, majd összekeverjük a köleses részhez. Felverjük a tejszínt habbá. (Ha túl meleg a köleses csokoládés tejszín, akkor a felvert tejszín összeesik, érdemes szobahőmérsékletnél összekeverni.) Érdemes állítható tortakarikát használni. Piskótát kiszedni az előző formakarikából és ráhelyezni a magasabb állítható karikát, és úgy folytatni. A piskótára a fele köleses csokoládékrémet öntsük bele, majd helyezzük rá a sárgabarack betétet, majd a másik felét is öntsük rá. Hagyjuk megdermedni.

Sárgabarack máz
100 g sárgabarack velő ♦ 10 gpektin ♦ 10 gporcukor Összefőzzük, és a megdermedt köleses csokoládékrémre öntjük.

Díszítés:
Dió félbe pucolva, hőlégkeveréses sütőben (200 fok) megsütve kb. 15 percig. Ezután könnyen le lehet húzni a héját, így egy pörkös tiszta dió íze lesz a díszítésnek.

Nagy-Takács Ágnes

Megosztom a cikket