Polgármesteri köszöntő 2021. szeptember

Reményteli tanévnyitókkal indult a szeptember. 

Sokunk örömére zökkenőmentesen indult az idei tanév, többszáz budakeszi gyerek kezdhette meg a tanulást a jelenléti oktatással iskoláink- ban. Az önkormányzatunk által fenntartott óvodákban és bölcsődék- ben elvégeztük a szükséges nyári felújításokat, és volt, ahol új udvari játszóelemeket is telepítettük.
Templomszentelés volt Budakeszin
Ez az új templom városunk ékköve, a nyugati városkapu meghatározó eleme. A budakeszi Benczúr László építész tervei alapján megvalósult épületet idén a Budakeszi Építészeti Értékeiért díjjal tüntette ki önkormányzatunk, neves szakmai zsűri javaslatára. A felszentelési ünnepségen elmondtam: azt kívánom, hogy az evangélikus gyülekezet tagjai töltsék meg ezt a gyönyörű templomot, és adják át őseink hitét és értékrendjét az új nemzedékeknek is.
Ebben a munkában nem maradnak egyedül, hiszen – ahogy Rákóczi zászlaja hirdette: „Isten az igaz ügyet nem hagyja el”.

Teltházas színházi bemutató a makkosmáriai templomkertben
Éppen tíz esztendeje, 2011 őszén mutattuk be először Budakeszin a makkosmáriai kegyhely történetét, diákszínjátszók előadásában. Önkormányzatunkat az a cél vezérelte, hogy közösségünk személyesen is átélhesse, megtapasztalhassa maradandó történelmi értékeit, azokból erőt meríthessen, általuk megerősödhessen hite és identitása. Másodíz- ben 2015-ben a kegytemplom kertjében láthatta a közönség Varga Lóránt: Kővel, kő nélkül című színművét, amellyel megszületett a budakeszi közösségi színházi modell: hivatásos színművészek és tehetséges helyi polgárok együtt lépnek színpadra.
Így vált a színdarab – és Makkosmária története mindannyiunk közös kincsévé, közösségünk összetartó erejévé. Az 52. Eucharisztikus Nemzetközi Kongresszusra készülve úgy döntöttünk, hogy újra bemutatjuk a kegyhely történetét. Ezt a templomot többször bezárták, sőt, le is rombolták! Azonban kőről kőre építették újjá azok, akiknek erős volt a hite. Az idei előadásban közreműködő tíz színművész közül nyolc budakeszi lakos. Velük együtt játszottak azok a budakeszi polgárok, akik már több produkcióban bizonyították tehetségüket. Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus idején több mint egymilliárd hívő figyelt Magyarországra. Köszönöm minden közreműködőnek és támogatóinknak – köztük a Magyar Kormánynak -, hogy ez a kitüntetett figyelem – a színházi bemutatónknak köszönhetően -részben Budakeszire is irányult.

Segítsünk egy bajban lévő budakeszi kislánynak!
Kupakgyűjtő szív alakú fémtartályt helyeztünk el a Városháza előtt, hogy ezzel is segítsünk egy beteg budakeszi kislánynak, Telegdi Szimonettának. A 6 éves Szimi súlyos oxigénhiánnyal jött a világra, emiatt folyamatos ápolásra, kezelésekre szorul. November 9-én egy újabb költséges műtétre és még több intenzív fejlesztő terápiára lesz szüksége. Gyűjtsünk minél több kupakot, hogy támogathassuk Szimi gyógyulását.

Idén is szociális tűzifával segítjük a rászorulókat
Az alacsony jövedelműek, kisnyugdíjasok, nagycsaládosok és gyermeküket egyedül nevelő szülők október 8-ig igényelhetik a tűzifatámogatást. Az igényléshez szükséges nyomtatvány elérhető a Híd Szociális és Gyermekjóléti Szolgálat és Központban, a Budakeszi Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán és a Polgármesteri Hivatal honlapján. Minden kérelmezőnek segítünk!

Félpályás kosárlabdapályát építettünk a budakeszieknek
„Szállj be a játékba! Jó ez a pálya, jól pattog a labda!” – így hívtam a kosárpalánkhoz a budakeszi Ball Sport Club Kosárlabda Egyesület utánpótláskorú fiatal játékosait, hogy vegyék birtokba, az önkormányzat és a Fenstherm Kontakt Kft. együttműködésével megépült kosárpályát. Igazi „nagy szám” volt az esemény két díszvendége, Dávid Kornél, 127-szeres válogatott kosaras, az NBA magyar sztárja, valamint Bar-nai Judit, az ELtE BEAC Újbuda ugyancsak válogatott játékosa. A fiatalokkal együtt próbálta ki a pályánkat Montai-Vukov Szonja budakeszi kosárlabda-edző, volt válogatott játékos is. Szonja azt mondta, sok ötlete van az új kosárlabdapályánk legjobb kihasználására. Szaván fogjuk!

Világgyalogló hónap a budakörnyéki településeken is
A Budakörnyéki Önkormányzati Társulás a Budakörnyéki Egészségprogram keretében újabb egészségmegőrző, örömteli mozgást népszerűsítő kampányt indít 2021 októberében. A budakeszi túraútvonalat Ádám Éva, könyvtárunk kedves igazgatónője – aki nagy túrázó – állította össze. Aki a meghirdetett útvonalon sétál, és küld egy szelfit magáról, egy kis ajándékot is kap. Részletek: https://budakornyekiegeszsegprogram.hu/

Tisztelettel:
dr. Győri Ottilia polgármester

Megosztom a cikket