Plébániatemplomunk búcsúja

A belvárosi katolikus templomunk névadójának, Havas Boldogasszonynak az ünnepe a liturgikus naptár szerint augusztus 5-én van. Mivel jelentős közösségi ünnep, ezért ezt mindig a legközelebbi vasárnapon tartják meg.
Az Efezusi Zsinat 431-ben Istenszülőnek nevezte a Boldogságos Szűzet. Ezt erősítette meg egy csoda a legenda szerint. Egy gazdag patrícius és Libériusz pápa is álmában utasítást kapott, hogy építsenek templomot a Szent Szűz tiszteletére ott, ahol másnap havat találnak.
Ez augusztus hónapban volt. Erre a helyre építették az egyik legősibb római Mária templomot, a Santa Maria Maggiore bazilikát, ahová Ferenc pápa sokszor elzarándokol utazásai előtt. A főoltár alatt a betlehemi jászol darabjait őrzik.
A budakeszi templomot is Havas Boldogasszony tiszteletére szentelték fel. A mai szentmise bevezető éneke így hangzott: „Ez az Isten háza, mely ablaka a mennynek.” Minden templomnak ez a jelentősége. Kristóf Atya beszédét azzal zárta: „Kérjük az Istent, amikor idejövünk, tisztítsuk meg a szívünket, tudjunk örülni a vele való együttlétnek, a templom az öröm, és a találkozás háza.”
A szentmise után a templomtoronyból „hó hullott” az ünneplőkre, fehér virágszirmok. A jó hangulatról a Budakeszi Hagyományőrző Kör asszonykórusa, és dalárdája gondoskodott. A Német Nemzetiségi Önkormányzat ízletes bográcsgulyással kínálta a vendégeket, a gyermekek számára volt kürtöskalács-sütés, felnőtteknek borkóstoló, keresztény könyvek és DVD-k vására, hagyományos mézeskalács, szép kerámiák, jótékony célra is. Gyűjtést tartott a helyi Katolikus Karitász, amely több, mint 60 családnak oszt rendszeresen tartós élelmiszert és tisztítószereket.
Köszönet és hála mindazoknak, akik ezért a szép ünnepért dolgoztak.

Megosztom a cikket