Mesélő rajzok

Március 28-án nyílt meg Lakatos István, grafikus és író kiállítása a zsámbéki Keresztelő Szent János Iskolaközpontban, a zsámbéki Zichy-kastélyban. A megnyitóra összegyűlt vendégeket az iskola igazgatója, Kungl György köszöntötte, majd Tóth László, középiskolai magyartanár mondott megnyitó beszédet. A kiállítás április 25-éig látható.

 

 

A kiállítás anyaga Lakatos István grafikusi tevékenységét mutatja be. A rajzok az alkotói munka két nagy vonulatát, a képregények és az illusztrációk világát képviselik. A különféle vázlatok, kisebb-nagyobb tervek, korai munkák mellett megtalálhatók a nagyobb lélegzetvételű művek rajzai is, így például a 2010-ben megjelent Lencsilány képregény részletei, és az alkotó Év Gyermekkönyve díjas (2011) regénye, a Dobozváros illusztrációi. A Lakatos-rajzok különleges atmoszféráját kedvelők a Ljudmilla Ulickaja-történetek több illusztrációját is viszontláthatják a tablókon. Érdekes színfoltot képviselnek a PISA-tesztekhez készült rajzok is.

 

A rendkívül jó hangulatú kiállításmegnyitón természetesen az alkotó is megjelent, így a vendégek, gyerekek és felnőttek egyaránt feltehették a kérdéseiket és dedikáltathattak is. Ezen kívül az iskola diákjai számára néhány hét múlva lesz egy író-olvasó találkozó is, ahol Lakatos István olvas fel írásaiból, és mesél készülő regényéről, az Óraverzumról.

 

Tóth László

Megosztom a cikket