Paradicsomos, feta sajtos bárányragu
Báránypörköltet bizonyára mindenki kóstolt már, de nem biztos, hogy olyat, ami ízlett is. Íme, egy könnyen elkészíthető recept, amivel garantáltan megváltozik a bárányhúsról kialakult téves képzetünk, és mindenki imádni fogja. Ezzel az elkészítési móddal Görögországban találkoztam egy nyaralás során, és mély benyomást tett rám, ezért időnként felkerül az étlapunkra is.
Hozzávalók 4 személyre:
- 800g-1000g bárányhús
- 4 fej hagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 2 szál rozmaring
- 3-4 levél menta
- 4-5 ág kakukkfű
- 1-2 szál szár zeller
- 3 paradicsom
- 1 paprika
- fűszerpaprika, só, bors
- 1/2 üveg vörösbor
- 1 citrom
- 10 dkg feta sajt
- olívaolaj
Először is szerezzünk be friss, fiatal bárányhúst ? lapockát vagy combot ? egy megbízható hentestől. Próbáljunk meg télen is friss fűszernövényekkel és zöldségekkel dolgozni, hiszen ezekkel összehasonlíthatatlan ízeket hozhatunk létre a szokásos zacskós, szárított fűszerekkel szemben. Aprítsuk fel a hagymánkat, a fokhagymát és a zellert. Pirítsuk össze a fazékban, hintsük meg pirospaprikával, és adjunk hozzá egy paradicsomot és egy paprikát, szintén összevágva. Főzzük szét alaposan, majd mehet bele a kockára vágott hús. Szórjuk az edénybe a zöldfűszereket, és kavarjuk át az egészet. Sózzuk, borsozzuk és már nincs is más dolgunk, mint hátradőlni és szemlélni, ?illatolni? a remekművünket. Ha szükséges, akkor menetközben adjunk hozzá egy kis vizet. Mikor a húsunk megpuhult, öntsünk rá egy kis vörösbort, és 10-15 percig főzzük még vele. A tálalásnál történik a csoda. Mikor a tányérra helyeztük a ragut, morzsoljunk rá feta sajtot, vágjunk bele egy pár cikk paradicsomot, dobjunk rá egy pár szál rozmaringot és egy néhány mentalevelet. Egy cikk citromot is adjunk a raguhoz, hogy mindenki ízlés szerint savanyíthassa magának. Bontsunk ki hozzá egy üveg pinot noir-t, és leírhatatlan élményben lesz részünk. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Elek Balázs, Chéf, Veritas Budakeszi Rathauskeller