Szabadlábon a graffitisek

Napjaink városi ?művészei?, a falfirkások rengeteg kárt okoznak a települések lakóinak. A túlzott liberalizmus (?a fiatalok önkifejezése?) sohasem vezet eredményre. Mi lehet a megoldás? Nagy valószínűséggel: közösségi-lakossági összefogás nélkül ez a kérdés sem oldható meg?

 

Ismét vandalizmus áldozata lett egy törökbálinti műemlék: az ősszel felavatott Boldogságos Szűz Mária-szobor talapzatára ismeretlen elkövető vagy elkövetők ocsmány tartalmú graffitiket festettek. Ugyancsak falfirkákat helyeztek el az elmúlt napokban a Bálint Márton Általános Iskola és Középiskola falára is. Az egyszerű emberek csak annyit tudnak mondani: elég volt a vandalizmusból!

 

A Buda Környéki Televízió riporterének kérdésére Géczy Kálmán, a törökbálinti Városőrség Egyesület elnöke elmondta: Itt is, mint más településeken óriási problémát jelent a graffiti, ?esztétikai hatása? mellett rengeteg pénzt von el a várostól. Főleg a tizenéveseket érinti, illetve a húszas évek elején járókat. Előfordul az is, hogy 30 éven felüliek az elkövetők. Bizony, nehéz szavakat találni? Nagy valószínűséggel, előbb-utóbb súlyos bűncselekménynek fog számítani, ezért az lenne mindenki számára kívánatos, ha az elkövetők minél hamarabb leszoknának káros szenvedélyükről. Megoldás lehet, ha létrehoznánk egy ?Dühöngőt?, ahol mindenki kiélhetné ?művészi? hajlamait.

?Nemrég a Telenor szervezésében önkéntesek takarították a várost. Erős vegyszerrel mosták le az agresszív festéket. Sajnos, azóta újra előkerültek a rongálók? ? folytatja a témát Antal Jenő, a Törökbálint Városgondnokság vezetője. A rendőrség és a civil szervezetek bevonásával próbálják felderíteni az elkövetőket, ami legtöbb esetben nem könnyű feladat. Általában zárt közösségekről van szó, nemigen adják ki egymást. Viszont, ha sikerül rajtakapni az elkövetőket, a rendbehozatal költségeit rájuk, illetve családjukra hárítjuk.

 

Ha körbenézünk határainkon túl, akár keletre, akár nyugatra, nem ennyire jellemző ez a probléma. Úgy gondolom, nem szégyen másoktól a jót átvenni, eltanulni?

 

Szabó Tibor Mihály

A Buda Környéki Televízió összeállításának megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket