Diakónusszentelés 2012

Június hagyományosan a papszentelések hónapja. Idén negyven újmisés pappal gazdagodik a Magyar Katolikus Egyház. A Székesfehérvári Egyházmegye számára Spányi Antal, székesfehérvári megyéspüspök június 23-án, szombaton szentelte pappá Lukács Gábor Imrét, valamint diakónussá Helter Istvánt és a Budakeszin szolgálatot teljesítő (budaörsi származású) Szeleczky Csabát. A szertartáson budakeszi és budaörsi ministránsok segédkeztek.

 

 

Egyházmegyénk ? hagyományának megfelelően ? a papszentelési misét Keresztelő Szent János születésének ünnepén tartotta. A püspök úr köszöntötte a jubiláló paptestvéreket: a vasmisés (65. év; szentelés 1947-ben) Ujfalussy Ottót O. Ciszt (június 24.) és az aranymisés (50. év; szentelés 1962-ben) Sörédi Imrét (június 16.).

A főpásztor a jelöltekről kikérte az elnök véleményét, aki tanúsította, hogy a felszentelendők ?a keresztény nép megkérdezése és az illetékesek véleménye alapján méltónak találtattak? a papi rend ezen fokozatának felvételére, majd  ? a hagyományokhoz híven ? szentmise keretében felszentelte Lukács Gábor Imrét pappá, valamint Helter Istvánt és Szeleczky Csabát diakónussá*.

A szertartáson a felszentelendők fogadalomtételt és ígéretet tettek, majd a Mindenszentek litániája elimádkozása után a püspök kézrátétellel elmondta a felszentelési imádságot, lehívta a Szentlelket szolgálatukra. A jelöltek magukra öltötték a papi és diakónusi öltözetet, s a főpásztor jelképesen a kezükbe adta az evangéliumot, melynek ezentúl felszentelt hirdetői lesznek.

?Hirdesd mindenkinek az Isten igéjét, amelyet Te magad is örömmel elfogadsz. Elmélkedj az Úr törvényén, és úgy foglalkozz vele, hogy amit olvasol, azt hidd, amit hiszel, azt tanítsd, és amit tanítasz, azt kövesd is? ? intézte szavait a főpásztor a szentelendők felé.

A szentelés végén köszönetet mondott mindazoknak (az elöljáróiknak és valamennyi paptestvérüknek, szüleiknek), akik a pappá, illetve a diakónussá válás felé vezető úton segítették őket, imádkoztak hivatásukért.

 

*A diakónus (szerpap) az egyházi rend első fokozata, ezt követi a pappá szentelés. A diakónus feladata a püspökök, papok, illetve a keresztény közösség különböző feladatainak a segítése, szociális és karitatív tevékenységek végzése. A szerpap prédikálhat, taníthat, keresztelhet, áldoztathat, vezetheti a házasságkötés vagy a temetés szertartását.

 

Balczó Kornélia

 

A papszentelésen készült fotók ide kattintva megtekinthetők.

 

Kapcsolódó cikkek:

Szeleczky Csaba akolitussá szentelése

Plébánosok Budakeszin

Lelkészek Makkosmárián

Megosztom a cikket