Lovasíjász bajnokunk

Ruszák Mátyás a tavalyi győzelme után idén harmadik lett a Jordániában megrendezett hagyományőrző lovas íjász világversenyen.

A még csak 22 éves, Budakeszin élő Matyi ezzel beírta magát a lovas íjászat aranykönyvébe, méltó utóda honfoglaló eleinknek. Matyival a lovas íjászatról, a versenyről és a jövőről beszélgettünk.

 

 

? Gratulálok az újabb diadalhoz!  A magyarok taroltak, Kassai Lajos első helyezést ért el, Te lettél a harmadik. Igaz az a hír, hogy sok versenyző Téged ünnepelt igazi győztesként?

 

? Nem, ez így nem igaz. A tavalyi versenyen legtöbbjükkel sikerült nagyon jó viszonyba kerülni, és egyaránt örültünk egymásnak. Sokat emlegették, hogy itt a győztes, de ezt a tavalyi győzelmemre értették. Nagyon tetszett nekik Kassai Lajos teljesítménye is. Inkább azt mondanám, hogy feltűnt nekik a különbség Lajos és én köztem. De sokan jöttek oda hozzám, törökök, malájok és dicsértek meg, hogy milyen erősek a lövéseim, és milyen szépen lovagolok. A kínaiak például azt dicsérték, hogy milyen gyorsan tudok tölteni tegezből.

? A lovas íjászatban, úgy tudom, ez a világverseny számít a nem hivatalos világbajnokságnak?

 

 

Ez egy meghívásos verseny, így nem nevezhető igazán világbajnokságnak. De jelenleg a lovas íjászat világában ez a legnagyobb szabású, nyílt nemzetközi viadal. Hasonlóan nagyszabású még az EOCHA, az Európai Nyílt Lovas Íjász Verseny. Ötödik alkalommal kerül megrendezésre, idén először Magyarországon az Íjász Útja Iskola szervezésében. Szeretettel várunk mindenkit, augusztus 29. és szeptember 2. között Verőcén.

? Hogyan állt fel a  magyar csapat? Milyen a viszonyotok Kassai Lajossal, az ország leghíresebb lovas íjászával, a Kassai iskola megalapítójával?

 

? Magyarország színeiben 3 versenyző indult Jordániában. A Kassai iskolából Kassai Lajos, és Szmrecsányi Márton, az Íjász Útja Iskolából pedig én. Sajnos a döntőbe egy nemzetből csak ketten juthattunk be, bár az elődöntőben mindannyian az élmezőnyben végeztünk. A két iskola folyamatosan jó viszonyt ápol egymással, annak ellenére, hogy a lovas íjászat terén más technikákat alkalmaz.

?  Hányan vehettek részt országonként a megmérettetésen, és hogyan választották ki a meghívott versenyzőket?? Természetesen igyekeznek minden országból a legjobb lovas íjászokat meghívni, de emellett nagyon fontos szempontnak tartják, hogy minél hagyományosabb technikát használjon a versenyző. 20 országból 48 résztvevő indult. Iránból és Kínából neveztek a legtöbben, hatan.

 

? Milyen akadályokat kellett legyűrni a  versenyen, milyen versenyszámok voltak?

 

 

? A verseny három versenyszámból állt. A ?Magyar stílus? a Kassai által használt versenyrendszeren alapult. 90 méteren előre, oldalra, és hátra is kell lőni. Ez a versenyszám az íjász gyorsaságát és pontosságát pontozza. A ?Koreai stílus? három különböző részből állt, és a gyors lóról történő pontos lövéseket értékeli. Az ?Orientál stílus? két különböző részből állt, mindkettő szokatlan kihívások elé állítja a lovas íjászt. Az elsőben lefelé, közvetlenül a ló mellé, és függőlegesen fölfelé is kell lőni. A másik részben pedig íjjal és szablyával is pontosan kell bánnia a lovasnak. Így ez a versenyszám a résztvevők sokoldalúságát bizonyítja.

A végső eredményt nagyban befolyásolják a helyi körülmények. Ilyenek a helyszínen kapott idegen lovak tulajdonságai, és a szélsőséges időjárási viszonyok. Volt szerencsénk megélni homokvihart és hőségriadót is egyaránt.

?  Hogyan váltál lovas íjásszá, mennyi munka van e szép eredményekben?

 

? Kezdetben csak lovagolni tanultam, és mellette hobbiból íjászkodtam. Majd később a kettőt összerakva, már 7 éve lovas íjászkodom. Rendszeresen edzettem, télen-nyáron egyaránt, időjárási viszonyoktól függetlenül. Sajnos az utóbbi időben a keszthelyi tanulmányaim mellett kevés idő maradt edzeni, és ez meglátszott a teljesítményemen is.

? Az edzéseket hol tartod? Budakeszin vannak lehetőségek a sportág számára?

 

? Eddig Pomázon, a Magyar Várban voltak az edzéseim, újabban közelebb hoztam a lovamat Budakeszihez, így itt, a Szépjuhásznénál igyekszem megteremteni az edzéshez szükséges körülményeket. Sajnos Budakeszin nem találtam még megfelelő helyszínt a lovas íjászathoz, bár szeretnék.

? Úgy tudom, most államvizsgáztál a Pannon Egyetem Georgikon Karán, Keszthelyen. Milyen szakra jártál, és mik a terveid az egyetemi évek után?

 

? Ménesgazda szakon államvizsgáztam, és mellette a Lovas-túravezető tanfolyamot is itt végeztem el. Mindkét végzettségemet úgy választottam, hogy lehetőségem legyen ezután a lovas íjászat és a lovas harc oktatásával foglalkozni hivatásként. Célom a lovas harcászat minden ágában egyaránt magas szinten képzett harcosok oktatása és összefogása. Természetesen tovább is szeretném képezni magamat, és a versenyzést is folytatom.

 

? Köszönöm a válaszokat, további sok sikert kívánok mind a lovas íjászatban, mind a magánéletben! Reméljük, hogy Budakeszin megtalálod az edzéslehetőséget, és vezetéseddel városunkban is létrejöhet nemsokára egy lovas íjász iskola.

 

Berlinger Gábor

Megosztom a cikket