Orosz István Prima-dijas lett

A Budakeszin élő és alkotó, kiváló tehetségnek, a Kossuth-díjas grafikusművésznek, Orosz Istvánnak ítélték a Prima-díjat.

 

1990 körül, a rendszerváltozás bűvöletében találkoztam Orosz István nevével, a mindenki által ismert Tovariscsi, konyec! plakátot köszönhetjük neki, amely megdöbbentő hatással volt rám. Akkor nem gondoltam, hogy később személyesen is megismerhetem a művészt a Prohászka Gimnázium kapcsán.

 

Orosz István sokoldalú művész: elsősorban grafikus, de számon tartják animációs film rendezőnek, és verseskötetei is jelentek meg. Számos díj kitüntetettje (a teljesség igénye nélkül): Balázs Béla-díj, Munkácsy Mihály-díj, Érdemes Művész, illetve 2011-ben Kossuth-díj.

 

Idén márciusban Sebastian Brant A bolondok hajója című költeményéhez illusztrációként készített metszetsorozatából nyílt kiállítása a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnáziumban. Mondhatjuk, jelen van Budakeszi mindennapjaiban.

 

 

 

A Prima-díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői kapják meg a december 6-i gálaesten. A Prima Primissima Díjra idén 483 jelölés érkezett, melyekből az egyes kategóriák szakmai testületei legfeljebb tíz jelöltet választottak ki, akik közül a kuratórium tagjai titkos szavazással három-három Primát választottak.

 

A képzőművészet kategóriában Prima Primisszima Díjra jelöltek:

– Nádler István

Orosz István

– Vinczellér Imre

 

A kategóriák listájáról egy-egy Primissimát választanak a gálaesten. A Primák fejenként 5 millió forint, míg a Primissima-díjasok 15 millió forint díjazásban részesülnek.

 

 

Mindnyájuknak, de különösképpen a budakeszi Orosz Istvánnak gratulálunk a kitüntetéshez, hiszen ezzel is öregbítette településünk hírnevét.

 

Szabó Tibor Mihály

Fotó: Balczó Kornélia

 

Kapcsolódó cikk:

Szellemi hozzáadott értéket tudunk biztosítani a város felé

Darnyi Tamás, Lackfi János és Orosz István Prima-díjasok

 

Még többet szeretne tudni Orosz Istvánról?

Kattintson ide:

www.utisz-utisz.blogspot.hu

Megosztom a cikket