Darnyi Tamás, Lackfi János és Orosz István Prima-díjasok

Budakeszi sok mindenről nevezetes. A csodálatos természeti környezet, Budapest közelsége vonzóvá teszi településünket az ide látogatók számára. Szellemi-kulturális és sport élete is egyre pezsgőbb, jól példázza ezt, hogy idén három, városunkban lakó, illetve sok szállal ide kapcsolódó művész, sportoló nyerte el a Prima-díjat.

 

 

A díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői kapják a december 6-i gálaesten. Az ideivel együtt már 11. alkalommal ítélik oda a Prima Primissima Díjakat, amelyeket 2013-tól az OTP Bank gondoz és finanszíroz.

A Prima Primissima Díjra idén 483 jelölés érkezett. Jelölteket a VOSZ megyei és szekcióelnökei, a szakmai testületek tagjai, a Prima Primissima Alapítvány Kuratóriumának tagjai, az elmúlt év Primissimái, illetve az egyes kategóriákban a kategóriák érdekvédelmi, szakmai és civil szervezetei állíthatnak.

 

A jelölésekből az egyes kategóriák szakmai testületei legfeljebb tíz jelöltet választottak ki, akik közül a kuratórium tagjai titkos szavazással három-három Primát választottak. A tíz kategória 30-as listájáról egy-egy Primissimát választanak a december 6-i gálaest napján. A Primák 2013-tól ? az eddigi 3 millió forint helyett ? fejenként 5 millió forint, míg a Primissima-díjasok változatlanul 15 millió forint díjazásban részesülnek.

 

Ugyancsak a 15 millió forintnak megfelelő 50 ezer eurót ér a közönségdíj, amelyet a Prima Primissimát alapító és azt az első 10 évben finanszírozó Demján Sándor ajánlja fel. Kincsem, a csoda ló szobrát Szmrecsányi Boldizsár az ég felé nyilazó ifjút ábrázoló szobra vált fel, amelyet alkotói pályázaton választottak ki.

 

„Nehéz időkben különösen fontos a minőségi teljesítmény, a példaértékű emberi és szakmai elhivatottság elismerése, a példaképek kiemelése. A Prima Primissima ennek a küldetésnek a következetes képviselője” ? hangsúlyozta Csányi Sándor elnök. Újságírói kérdésre hozzátette, hogy a díjak kérdésében a kuratóriumra egyik politikai oldaltól sem nehezedik nyomás.

 

Prima-díjas (egyben Prima Primissima Díjra jelölt) 2013-ban:

 

 

Irodalom

– Lackfi János

– Szalay Károly

– Vathy Zsuzsa

 

Színház- és filmművészet

– Eszenyi Enikő

– Mészáros Márta

– Molnár Piroska

 

Képzőművészet

– Nádler István

Orosz István

– Vinczellér Imre

 

Tudomány

– Bor Zsolt

– Erdei Anna

– Freund Tamás

 

Oktatás és köznevelés

– Bagdy Emőke

– Pál Ferenc

– Pető Intézet

 

Építészet és építőművészet

– Bachman Zoltán

– Golda János

– Karácsony Tamás

 

Sajtó

– Gundel Takács Gábor

– Novotny Zoltán

– InfoRádió

 

Sport

– Darnyi Tamás

– Jónyer István

– Szekeres Pál

 

Népművészet és közművelődés

– Hoppál Mihály

– Kiss Ferenc

– Petrás Mária

 

Zeneművészet

– Marton Éva

– Snétberger Ferenc

– Amadinda ütőegyüttes

 

Balczó Kornélia/Szabó Tibor Mihály/litera.hu

 

Kapcsolódó cikkek:

Orosz István Prima-dijas lett

Lackfi János Prima-díjas lett

Megosztom a cikket