Lackfi János Prima-díjas lett

A Zsámbékon élő kiváló tehetségű József Attila-díjas magyar költő, író, Lackfi János Prima-díjas lett.

 

Lackfi János Zsámbékon élő költő, író, műfordító ezer szállal kötődik Budakeszihez. Gyermekei a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium diákjai. Az alig több mint 40 éves művészt az utóbbi évtized legnagyobb tehetségének tartom. Mai életünk hű tolmácsolója, nyelvezete ízig-vérig modern, de ugyanakkor megőrzi nyelvünk csodás hagyományait. Sokoldalú író. Gyerekversek mellett meséket, meseregényeket is írt, jelentősek műfordításai. Számos művészeti díj kitüntetettje: József Attila-díjas, Déry Tibor-díjas, Janikovszky Éva-díjas. 2011-ben Quasimodo-díjat kapott.

 

Legutóbb júliusban találkozhattunk vele, amikor is az Erkel Ferenc Művelődési Központban Margit lánya kiállítását nyitotta meg Szókratész börtönben ül, de Szókratész szabad című, mélyenszántó gondolatokat tartalmazó beszédével.

 

 

Irodalom kategóriában Prima Primisszima Díjra jelöltek:

– Lackfi János

– Szalay Károly

– Vathy Zsuzsa

 

A díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői kapják meg a december 6-i gálaesten. A Prima Primissima Díjra idén 483 jelölés érkezett, melyekből az egyes kategóriák szakmai testületei legfeljebb tíz jelöltet választottak ki, akik közül a kuratórium tagjai titkos szavazással három-három Primát választottak. A kategóriák listájáról egy-egy Primissimát választanak a gálaesten. A Primák fejenként 5 millió forint, míg a Primissima-díjasok 15 millió forint díjazásban részesülnek.

 

Szabó Tibor Mihály és Balczó Kornélia

 

Kapcsolódó cikk:

?Szép, mint egy esernyő és egy varrógép véletlen találkozása a boncasztalon?

Darnyi Tamás, Lackfi János és Orosz István Prima-díjasok

 

Lackfi János Arckép:


Megosztom a cikket