Őrizzük meg régi gyümölcsfajtáinkat!

Ritka, régebben elterjedt, de mára eltűnőben lévő hagyományos, a helyi termőhelyi adottságokhoz jól alkalmazkodott gyümölcsfajták megőrzésére létesít új ültetvényt a Pilisi Parkerdő Zrt. a Zsámbéki-medence gyümölcsfajtáiból. A hagyományos, Zsámbéki-medencében fellelhető gyümölcsfajták felkutatásához a Pilisi Parkerdő Zrt. az Önök segítségét kéri!

 

 

2011 tavaszán a Pilisi Parkerdő Zrt-nél a Budakeszi Erdészet területén egy régi gyümölcsfajtákból álló, közel 3 hektáros fajtagyűjtemény létesítése már megtörtént. A gyűjteményben egyelőre négy faj ? alma, körte, szilva és cseresznye ? fajtái szerepelnek az ország különböző tájairól és a határainkon túlról. Célunk ezen fajták fenntartása, bemutatása, leírása, és 2013-tól a gyűjtemény bővítése a Zsámbéki-medencére jellemző fajtákkal.

 

A hagyományos, Zsámbéki-medencében fellelhető gyümölcsfajták felkutatásához a Pilisi Parkerdő Zrt. az Önök segítségét kéri!

  • Alma, körte, szilva, cseresznye, meggy, kajszi fajtákat keresünk elsősorban.

?         Olyan 5-6 ép rügyet tartalmazó egészséges vesszőket kérünk, melyek alsó részének átmérője minimum 4-5 mm. Fánként / fajtánként legalább 5 vesszőt szeretnénk kapni. A gyűjtéshez kimegyünk a helyszínre, de az oltóvesszők be is hozhatóak a Budakeszi Erdészethez (2092 Budakeszi, Telki út).

 

?         Ha ismerik az adott gyümölcs tulajdonságait, kérjük, írják le nekünk! Főként a termés jellegzetességei érdekelnek (érésidő, nagyság, szín, íz, húskeménység, létartalom, fő felhasználási kör), de a fára vonatkozó információk (növekedési jelleg, virágzási idő, betegség-ellenállóság, porzópartner stb.) is fontosak!

 

?         Ha a fa tulajdonosa kéri, 2013 őszén kap egy kész oltványt. Amennyiben az ő fájáról nem eredt meg az oltás, más fajtából kaphat egy csemetét.

 

?         A gyűjtést a későbbi években is folytatjuk.

 

Távlati célunk a Zsámbéki-medence régi gyümölcsfajtáinak összegyűjtése, ebből ültetvény létesítése, a fajták jellemzőinek rögzítése, a környék gyümölcstermesztési hagyományainak felelevenítése, a gyümölcsfeldolgozási hagyományok leírása, illetve a későbbiekben szaporítóanyag biztosítsa.

 

A vesszőket 2013. február 15-ig várjuk!

Kérjük vegyék fel kollégánkkal a kapcsolatot:

Sunyálné Cs. Andrea

parkkezelési előadó

Pilisi Parkerdő Zrt.

06 20 9846 038

informacio@pprt.hu

www.parkerdo.hu

Megosztom a cikket