Orbán Viktor: Magyarország lezárja határait

Napirend előtt szólalt fel Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Parlamentben, a téma természetesen a koronavírus-járvány elleni védekezés és az azzal kapcsolatos intézkedések.

A kormányfő elmondta, hogy egy láthatatlan és ismeretlen ellenséggel állunk szemben

A járvány nemcsak ismeretlen, hanem sokkal gyorsabba is terjed, mint a korábbi betegségeket okozó vírusok – tette hozzá Orbán Viktor.

– Nincs gyógymód, nincs vakcina ezért nem sikerült eddig megállítani a terjedését – folytatta a miniszterelnök, aki elmondta azt is, hogy a folyamatokat a magyar virológusokból álló kutatócsoport is folyamatosan figyelemmel kíséri.- 

– Egy, a világ másik felén kitört járvány – terjedt el az európai kontinensen – emlékeztetett rá a kormányfő.

Elmondta azt is, hogy minden ország maga dolgozza ki a válságkezelési tervét, így tesz hazánk is.

– Mindenkivel konzultálunk, a szomszédainkkal is, de a felelős döntéseket mi magunk hozzuk meg – tette hozzá Orbán Viktor.

A szomszédaink közül az Ausztriával való együttműködés a legfontosabb, főleg azért mert Ausztria szomszédos a járványban leginkább érintett európai országgal, Olaszországgal.

A kormányfő parlamenti beszédében mindenkit arra kért, hogy ebben a helyzetben a közös cselekvés és a nemzeti összefogás útját járja.

– Bármekkora is most a veszély, a legszélesebb nemzeti összefogásra van szükség – hangsúlyozta a miniszterelnök.

A kormányfő beszédében mindenkinek köszönetet mondott azért, hogy elfogadják a szokatlan korlátozásokat, ebből jön majd még jó néhány.

– Köszönöm, hogy betartják a szabályokat, és köszönöm, hogy elfogadják a hatóságok ajánlásait, melyeknek a száma szintén szaporodni fog. Ez a legfontosabb erőtartalékunk, mármint az összefogás és a fegyelmezettség, éljünk vele és használjuk ki – húzta alá a miniszterelnök.

Orbán Viktor ezt követően úgy folytatta, hogy a mai tudás szerint a koronavírus-járvány terjedése három szakaszra mondható:

Vannak az egyedi megbetegedések, ezután következnek a csoportos megbetegedések, majd a tömeges megbetegedés.

– Magyarország eddig az első szakaszban volt, a következő napokban azonban át fogunk lépni a csoportos megbetegedések időszakába. Azt látjuk, hogy amíg nincs vakcina, a világ minden országában, így Magyarországon is egyetlen esélyünk van, ez pedig a vírus terjedésének mérséklése – tette világossá a tényeket a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta, hogy ennek érdekében a társas találkozások, a kontaktusok számát kell csökkenteni.

A kormányfő pontokba szedve ismertette azt, hogy az eddigiek során milyen intézkedések történtek ez ügyben:
– rendkívüli jogrend, veszélyhelyzet kihirdetése az ország teljes területére
– beutazási tilalom elrendelése Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából, Izraelből a nem magyar állampolgárok számára
– az ezen országból érkező magyar állampolgárok számára karantén elrendelése
– a 100 főnél nagyobb beltéri és az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartásának betiltása
– a lejáró iratokat a veszélyhelyzet idején nem kell határidőre megújítani
– a magyarországi egyetemeken intézménylátogatási tilalom lépett érvénybe, az egyetemi oktatás csak távoktatás formájában valósulhat meg
– külföldi osztálykirándulások betiltása
– a diákok nyári kéthetes nyelvtanulása bevezetésének egy évvel történő elhalasztása

A kormányfő tájékoztatása szerint az operatív törzs hétfő reggeli ülését követően újabb döntéseket hoztak.

– Lezárjuk Magyarország határait – jelentette be Orbán Viktor. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a jövőben csak magyar állampolgárok léphetnek be Magyarország területére – húzta alá a miniszterelnök, aki hozzátette, hogy az erről szóló nemzetközi egyeztetések már zajlanak.

Ma éjféltől a rendezvényeket általánosan betiltjuk, sporteseményekre is legfeljebb, ha vállalják a szervezők, zárt kapuk mögött kerülhet sor, de legjobb, ha úgyse. A szórakozóhelyeket, a mozikat bezárjuk a kulturális intézményeknél, látogatási tilalmat vezetünk be. Az éttermek, a kávézók és az üzletek csak 15 óráig tarthatnak nyitva, kivételt képeznek az élelmiszerüzletek, a patikák és a drogériák. Azt javasoljuk, hogy a családi eseményeken kívül minden más összejövetelt halasszanak el. Idős polgártársainknak, a szüleinknek és nagyszüleinknek pedig azt üzenjük, hogy ők különösen is ki vannak téve a járvány veszélyének, ezért arra kérjük őket, hogy legyenek rendkívül óvatosak. Ez a vírus rájuk nézve különösen is veszélyes.

 

magyarnemzet.hu

mediaklikk.hu

Megosztom a cikket