Veszélyhelyzet – Legfrissebb városházi döntések

A koronavírus terjedésének lelassítása most talán a legfontosabb feladatok egyike, ezért előfordulhat majd olyan élethelyzet, amivel még sokunk nem találkozott.

Kérem fogjunk össze, és mutassuk meg, hogy Budakeszin olyan emberek élnek, akik figyelnek egymásra és segítik a másikat a bajban, nyilatkozta a március 16-i városházi egyeztetések alapján meghozott rendkívüli döntésekkel kapcsolatban dr. Győri Ottilia polgármester.

Úgy fogalmazott:
„Természetesen polgármesterként a hivatali eszközökkel, magánemberként pedig az összes létező feladat elvállalásával próbálok én is tenni azért, hogy szeretett városunkat elkerülje a vírus.

Az alábbiakban tájékoztatom Önöket azokról az intézkedésekről, amelyek minket, budakeszi lakosokat érintenek.

1. A mai napon, március 16-án felmértük az óvodás és bölcsődés szülők igényeit. Mivel minden intézményben csupán 2-3 gyermek ellátását kérték, Schrotti Jánossal, a német önkormányzat elnökével egyetértésben a Budakeszin működő óvodák és bölcsődék teljes bezárásáról döntöttünk a családok és pedagógusok védelme érdekében.

2. Az önkormányzati fenntartásban lévő budakeszi játszótereket bezárjuk, a többi játszótér fenntartóit pedig arra kérjük, hogy saját hatáskörben hozzák meg az erre vonatkozó döntést.

3. A Budakeszi Sportpályát és összes létesítményét bezárjuk.

4. A településen található iskolák zárva lesznek, az oktatást távoktatás útján fogják megtartani a pedagógusok, a részletekről a szülők tájékoztatást kapnak. A Magyar Televízió M5 csatornája segít ebben: az MTVA közleménye szerint hétfőtől minden hétköznap reggel 8.00-tól 14.30-ig a következő tematikájú műsorokkal készül majd az M5 tévécsatorna: 8 órától 11 óráig az 5-8. osztályos diákoknak szánt Felsős című műsoraikat sugározzák, biológia, magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, művészetek és informatika témakörben.

Az M5-ön 11 órától 12 óráig nyelvleckéket sugároznak majd. Itt a Szólalj meg! című műsor két angol nyelvleckéjét adják egymás után. 11.30-tól 5 nyelven, 5-5 nyelvlecke követi egymást, hétfőnként német, keddenként francia, szerdánként olasz, csütörtökönként spanyol, péntekenként orosz nyelvtani feladatokkal.
Interneten a mediaklikk.hu/digitalisoktatas oldalon követhető az adás.

5. A tanulóknak megrendelt ételeket az iskolába szállítják ki, azokat a Nagy Sándor József Gimnáziumban működő konyhán lehet átvenni a Széchenyi utca 94. szám alatt, bejárat az iskola közből.

6. A Budakeszi Polgármesteri Hivatal március 16-tól csökkentett üzemmódban, ügyeleti rendszerben működik. Kérem Önöket, ha ügyük fontos, akkor elsősorban e-mailen próbáljanak kapcsolatba lépni az ügyintézővel. Központi email címünk: jegyzo@budakeszi.hu Az igazgatas@budakeszi.hu email címre írhatnak szociális, kereskedelmi, lakcím ügyintézés témakörben. anyakonyv@budakeszi.hu email címen fogadják a kollégák a születéssel, házasságkötéssel, halálozással, és hagyatékkal kapcsolatos kérdéseket. További email címeink: muszak@budakeszi.hu; ado.o@budakeszi.hu; puiroda@budakeszi.hu.

Telefonon is kereshetik a hivatalt. Lehet, terheltek lesznek a vonalak, de szeretném a türelmüket kérni. Ha elkerüljük a személyes találkozásokat, akkor ezzel csökkentjük annak a veszélyét, hogy zárt térben gyűljön össze több ember, esetlegesen terjesztve a vírust. Ezzel az intézkedéssel Önöket és a Hivatal dolgozóit is védjük a megfertőződéstől.

7. A Budakeszin található Idősek Napközi Otthona bezár, nem fogad sem klubtagokat, sem látogatókat. Most az egyik legfontosabb feladatunk az idősek védelme, ezért kellett meghozni ezt a döntést.

8. Az élelmiszerosztás eddigi formáját felfüggesztjük, azonban a rászorulók segítése a bajban a legfontosabb. Ezért dolgozunk azon, hogy megoldjuk az ételek házhozszállítását a rászorulók számára.

9. A Budakeszi Egészségügyi Központ munkájával kapcsolatban Pócza Péter intézményvezető az alábbi korlátozásokról tájékoztatott:

  • Légúti megbetegedésekkel ne látogassuk az orvosi rendelőt! Koronavírus gyanúja esetén telefonon keressük háziorvosunkat!
  • Az alapellátásban csak a nem légúti betegségekkel és halaszthatatlan kérésekkel, problémákkal jelentkezzenek!
  • A leletkiadás bizonytalan ideig szünetel. Személyesen ne keressék az orvosokat leletkiadással! Akinek van ügyfélkapu regisztrációja, azon belül az EESZT-n (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) hozzáférhet a leleteihez, egyéb esetben telefonon keressék orvosukat!
  • Fogorvosi ellátás csak sürgősségi esetben végezhető, fogorvosi ügyeletet szervezünk.
  • Szakrendelések esetében is csak a halaszthatatlan, kötelező vizsgálatokat látjuk el. Tünetmentes betegek időpontra érkezhetnek, ezt dokumentumban rögzítjük: sem a beteg, sem családtagja nem szenved és nem is szenvedett légúti megbetegedésben az elmúlt 2 hétben, illetve nem járt veszélyeztetett országban!
  • Kérjük Önöket, hogy a Vérvételi Pontra is csak halaszthatatlan vizsgálat esetén jöjjenek.
  • Az Orvosi Rendelő várójában maximum 6 ember tartózkodhat, a Gyermekorvosi Rendelő várójában maximum 1 ember és a Védőnői Szolgálat előterében is maximum 1 fő tartózkodhat (itt természetesen a gyermekkel). A többi ellátásra váró páciens a rendelő előtt, megfelelő távolságra várakozzon.

Kérdéses esetben inkább telefonáljanak: hívják háziorvosukat, fogorvosukat, védőnőjüket, BEK információs számát (06-20-362-7065), illetve intézményvezetőként, én is állok rendelkezésükre (06-20-257-2134).

Kérem figyeljünk a környezetünkben élő idős emberekre. Kérdezzük meg őket, miben segíthetünk, hiszen jó lenne, ha Ők most otthon maradnának, kerülve a közösséget. Fel kell hívnom azonban a figyelmüket arra, hogy még a legnagyobb jóindulatunk ellenére is be kell tartanunk a találkozások során a szabályokat.

Amikor bevásárolunk, akkor a csomagot úgy adjuk át, hogy kerüljük a közeli kontaktust, minimálisra csökkentve a megfertőzés és megfertőződés esélyét. Próbáljuk meg segíteni idősebb embertársainkat akár a napi ügyeik intézésében is. Gondolok itt a bevásárlásra, gyógyszerkiváltásra, valamint a postai ügyintézésre is.

Kerüljük a közvetlen érintkezéseket: a kézfogást, puszit, ne tüsszentsünk a tenyerünkbe, inkább a karunkba vagy zsebkendőbe, azt pedig egy használat után dobjuk szemetesbe. Hazaérkezve kézfertőtlenítés és ruhacsere javasolt!

Amennyiben bármilyen felmerülő kérdésük lenne, kérem a Polgármesteri Hivatal ügyeleti telefonszámát hívják: 06-23-535-710
Non-stop budakeszi segélyhívó szám: 06-20-626-2092.
A budakeszi orvosi ügyelet diszpécsere a +36 1 646 4090 számon érhető el.

Munkatársunk igyekszik segíteni, vagy kérdésüket rögzíti és megpróbál rá megoldást találni.

A meghozott rendelkezések március 16-án 17 órától lépnek hatályba és visszavonásig érvényesek.

Együtt Budakesziért!”

 

Megosztom a cikket