Orbán Viktor: Amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit hozunk létre

Orbán Viktor öt új programot jelentett be, a hiány 2,7 százalék lesz idén, visszatér a 13. havi nyugdíj is.

Tíz év megfeszített szívós munkával már épp kezdtünk egyenesbe jönni, majd jött a koronavírus-járvány – kezdte a miniszterelnök. A helyzet, amiben találtuk magunkat, igazságtalan. De ez nem ad felmentést. Nem fogadhatjuk el, nem törődhetünk bele, hanem meg kell vele küzdenünk- mondta Orbán Viktor. Nemcsak a járvánnyal, hanem a gazdasági következményekkel is meg kell küzdeni – tette hozzá. A cél az, hogy ahány munkahelyet a vírus tönkretesz, mi annyi munkahelyet hozzunk létre – hangsúlyozta.

Három ütemben hozzuk létre az új gazdaságvédelmi akciótervet- mondta a kormányfő.  Az első volt a bankhitelek felfüggesztése és a katásoknak való segítés. Ma megindul a második szakasz – mondta. A három szakasz összesen 18-22 százaléka lesz a GDP-nek, ebbe beleértjük a jegybank programjait is – tette hozzá.  A 2020-as költségvetéstől eltérünk, a hiányt 2,7 százalékra emeljük – mondta.

5 program indul el a mai napon:

Az első program a munkahelymegőrzés. Itt a rövidített munkavégzés esetén készen állunk arra, hogy átvállaljuk a munkaadóktól a bérköltségek egy részét. Ez a bértámogatásnak egy speciális magyar formája lesz – mondta Orbán.

A második program a munkahelyteremtés. Ebben beruházásokat támogatnak mintegy 450 milliárd forint értékben.

A harmadik programban olyan kiemelt, nemzetgazdasági ágazatok szerepelnek, amelyeket újra kell most indítani. Ilyen a turizmus, az egészségipar, az élelmiszeripar, a mezőgazdaság, az építőipar, a logisztika, a közlekedés, a film- és a kreatív ipar.

A negyedik program a vállalatok finanszírozása. Itt kamat- és garanciatámogatott hiteleket biztosítanak magyar vállalkozásoknak, mindösszesen több mint 2000 milliárd forint értékben.

Az ötödik program a Család és Nyugdíjas Védelem Program nevet viseli. – Ebből talán a legfontosabb, hogy visszaépítjük a 13. havi nyugdíjat. Ezt négy részletben tesszük meg. 2021 februárjában a januári nyugdíjon felül a nyugdíjasok egyheti nyugdíjat fognak kapni, és ez történik majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is. Most persze a munkahelyeket kell menteni, de nem feledkezhetünk el a nyugdíjasokról sem – közölte a miniszterelnök.

Orbán Viktor miniszterelnök a munkahelyek megvédését nevezte a legfontosabb feladatnak.

A gazdaságvédelmi akcióterv bejelentésekor a kormányfő mellett állt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, akinek a program koordinálása lesz a feladata. Mager Andrea tárca nélküli miniszter feladata lesz a cégek, vállalkozások újraindítása; Varga Mihály pedig, aki szintén a kormányfő mellett volt látható, a szükséges forrásokat biztosítja majd az akciótervhez.

Nehéz időket élünk, de egyetlen magyar sincs egyedül – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

(Forrás: MTI.)

Megosztom a cikket