Október 9. – Postai világnap

143 évvel ezelőtt, 1874. október 9-én alapították az Általános Postaegyesületet, melyet később Egyetemes Postaegyesületnek neveztek el. A 22 alapító ország között ott volt hazánk is. Az egyesületet azzal a céllal alapították, hogy összehangolja a nemzetközi postaszolgálat tevékenységét és továbbfejlessze a szolgáltatásokat – 1948 óta az ENSZ szakosított intézménye mára 190 tagországgal rendelkezik. Erre emlékezünk október 9-én.

A középkor kezdetén a leveleket és híreket kizárólag futárok és hírvivők szállították, akik csak a nemesség köreiből kerülhettek ki, és sokszor maguk a királyok hozták-vitték a „postát”. A pórnép kénytelen volt vándorokra, illetve kereskedőkre bízni leveleit. Mátyás király idején jelentek meg a hírvivő „szakmában” az első Kocs községben gyártott szekerek, ezekből alakult ki a postakocsi szavunk (ezt még az angol nyelv is átvette, hiszen a mai napig coach-nak nevezik a távolsági buszt).

Az első postajáratot Taxis Mátyás szervezte meg a mohácsi vész után Buda és Bécs között, 10 állomással. A XIX. században a vasút kiépülésével felgyorsultak a kézbesítések és ez időtájtól már házhoz is vitték a küldeményeket. Pár évtized elteltével pedig megjelentek a biciklis postások, akik mind a mai napig jelen vannak életünkben.

Forrás: http://jozsefvaros.hu/

Megosztom a cikket