November 25. – A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja

Az ENSZ közgyűlése 1999. december 17. óta nyilvánította e napot a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napjává. Az ENSZ felkérte a kormányokat és nemzetközi szervezeteket, hogy e napon figyelemfelhívásul szervezzenek programokat.

Az emléknapot a nők elleni erőszak felszámolásáért küzdő aktivisták már 1981 óta november 25-én tartják. E napon ölték meg a Mirabal nővéreket – a Dominikai Köztársaság emberi jogi aktivistáit – Rafael Trujillo dominikai diktátor parancsára. A nők ellen világszerte követnek el nemi erőszakot, családon belüli erőszakot és az erőszak egyéb formáit. A téma nagyságrendje és valódi természete gyakran rejtve marad. Az UNIFEM (az ENSZ Női Fejlesztési Alapja) is e témát helyezi tevékenységeinek középpontjába az emléknapon. Magyarországon jelenleg az 1994-ben alakult NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) a Néma Tanúk nevű csendes emlékezik a nők elleni erőszak áldozataira.

A bántalmazott, vagy bántalmazás veszélyének kitett hölgyek megsegítésére hívták életre az úgynevezett krízisambulanciákat, amelyek létrehozását egy hónapja jelentette be a kormány. Országszerte 7 ilyen intézmény jön létre, amelyekhez nemcsak közvetlen veszély esetén, hanem már az erőszak első jelei után fordulhatnak az érintettek. Novák Katalin, a Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára akkor azt közölte, hárommilliárd forintos fejlesztési forrásból jönnek létre a civil partnerek – köztük az ökumenikus segélyszervezet – által működtetett ambulanciák, amelyek az ellátórendszer első lépcsőjeként a kapcsolati erőszak megelőzéséhez járulnak hozzá.

Megosztom a cikket