Neked Zöldül – Városfa program

A Neked Zöldül fenntarthatósági programsorozatban a Budakeszi Önkormányzat pályázott, és nyert 70 fát a MOL – Új Európa Alapítvány jóvoltából. A november második felében elültetett fák mellé biztosítottak ültetési eszközöket is – támasztókarókat, takarómulcsot, törzsvédő hálót és hevedert. Az ültetésről az önkormányzat gondoskodott, mely bruttó 650 000 Ft-tal terhelte meg a költségvetést.

A fákat az új lakóövezetek és intézmények környezetében koncepciózusan, fasoros kialakítással igyekeztünk elrendezni. A program keretén belül sort kerítettünk az immár hagyományossá vált Születendő Gyermekeink fáinak ültetésére. A kiválasztott helyszínt a Mosolyvár Bölcsőde előtt találtuk meg, ahol egy gyönyörű fasort alakítottunk ki.

A gyermekek, akiknek idén fát igényeltek:

 • Barankai Simon (2022)
 • Barankai Áron (2022) Borsányi Mirkó (2022)
 • Császár Imola (2022) Dirda Máté (2022)
 • Györke Zsombor (2018) Györke Helka (2022
 • Handi Lora (2022) Hankó Panni Sára (2020)
 • Hankó Vince Barnabás (2018) Heller Lilla (2022)
 • Lelkes Réka (2019) Miklódy Barnabás Gábor (2020)
 • Pál Emma Lorka (2022) Teremi Frigyes (2021)

A további jelentkezők fái a Márity László úton, a Konth Miklós és az Arany János utca között kerültek elültetésre. A project részeként kialakított fasorok a következő helyeken láthatóak:

 • Konth Miklós – Mosolyvár Bölcsőde
 • Árpád Fejeledel téri Széchenyi István Általános Iskola
 • Márity László út Konth Miklós Arany János utca közötti szakasza
 • Táncsics Mihály utca-Fűzfa utcát összekötő út.

Több helyen a kivágott fák pótlása is megtörtént, mint például: Fő utca, Rákóczi utca, Budaörsi út, Kossuth Lajos utca, Vásárhelyi Pál utca. Budakeszi így 70 gyönyörű, egészséges fával lett gazdagabb, melyek az itt lakóknak és a következő generációknak zöldell tovább.

Amennyiben önök is szeretnének a Születendő Gyermekeink fáinak ültetésében részt venni, jelentkezhetnek Budakeszi Város Önkormányzatánál a pm.titkar@budakeszi.hu e-mail címen. A következő faültetés 2023 tavaszán várható.

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület 30. születésnapja tiszteletére Budakeszi városában is ültettünk fát. Az önkormányzat most ősszel összesen 70 csemetét ültet el a területén, többségében hársfákat és kőriseket. Nagyon szép gesztus, hogy a város újszülöttjeinek családjai egy-egy fát vehetnek gondozásba, és ehhez névtáblájukat egy cölöpre erősítik. A szülők babakocsikkal jelentek meg az ültetés délelőttjén, amikor a bölcsőde előtti 10 fából álló fasor kialakítása zajlott.

Az MKNE részéről Trencséni Ágnes és e sorok írója volt jelen. Először a bölcsődei ültetésnek voltunk aktív részesei, saját kerti szerszámokkal is felvértezve.

Az eseményen jelen volt Bakács Bernadett asszony, a Budakeszi Város Önkormányzatának szociális, családi, kulturális és sport ügyekért felelős tanácsnoka, aki közvetítő volt a kérésünk meghallgatásában, és méltó helyszínt találtunk az MKNE 30 éves fennállást is megörökítő fának.

Tudniillik az építészetileg is remekmű, Árpád vezér téri új iskola mellett létesült „Tündérkert” utcai frontjára került a fa. Ott egyrészt az iskolát látogató gyerekek és szülők láthatják az egyesületünk tábláját, másrészt a környezeti értékek iránt fogékony látogatók is. Mi is kaptunk egy cölöpöt a fa előterében, amelyre elhelyezik majd kicsiben a táblánk szövegét. Ez egy időállóbb és a többi ültetett fával azonos megoldás, de a nagy tábla is ott marad a helyszínen. 

A Tündérkertben sokféle bokros növény fejlődését várjuk és szemlélhetjük meg. A székely-kapu védett részein fecskéknek készített fészkek vannak, odébb pedig rovarszálló hívja fel a figyelmet a beporzók fontosságára.

Megközelítés: a Széll Kálmán térről induló 222-es autóbusz „Honfoglalás sétány” nevű végállomásánál. Budapesti városi bérlet mellé kültéri jegy is szükséges, vagy vonaljeggyel az egész út megtehető. A közelben felkereshető még 2 csodás mamutfenyő (a Meggyes utca és Munkácsy Mihály utca kanyarjából) és a Hunor utcában a játszótér, illetve a teniszpályák mellett a honfoglalás emlékműve.

Az elültetett fa Fraxinus angustifolia – keskenylevelű kőris, (magyar kőris), GPS koordinátái: 47° 31’ 07.82 É; 18° 55’ 28.29 K.

További jó munkát, átgondolt egyetértést, megküzdésre kész ambíciókat kívánok mindnyájatoknak!

Dosek Ágoston

Budakeszi Hírmondó 2022. november

Megosztom a cikket