Ismét “zenélt” a Fő téri Park

Az Erkel Napokat immár XXVI. alkalommal rendezték meg Budakeszin, mégpedig a Himnusz megzenésítésének 170. évfordulójának tiszteletére. A helyi Erkel-kultusznak jelentős hagyományai vannak: a város Fő terén látható Erkel Ferenc mellszobra, illetve a Szarvas téren a Himnusz-szobor, a neves zeneszerző városi nyaralóján pedig emléktáblát helyezett el 1985-ben a Budakeszi Szépítő Egyesület.

 

A megemlékezés Erkel Ferenc sírjának koszorúzásával kezdődött a budapesti Kerepesi temetőben, amelyen a tatabányai Erkel Ferenc Zeneiskola növendékei működtek közre. A délutáni folytatásban a budakeszi Himnusz-szobornál az egybegyűltek közösen elénekelték a Himnuszt, köszöntőt Barcsik Hédi, a Czövek Erna Zeneiskola igazgatója mondott, míg az Erkel Emlékháznál a Budakeszi Szépítő Egyesület elnöke, Hidas Mátyás emlékezett a zeneszerzőre.

A zenei nevelés nélkülözhetetlen a személyiség kiegyensúlyozott fejlődéséhez. Ezt már Czifra Zsuzsa, Budakeszi Város Önkormányzata Oktatási és Kulturális Bizottságának elnöke mondta a Himnusz szerzőjének Fő téri szobránál. Hozzátette: A zene kapcsolatot teremt az emberek között, és a beszéd mellett a legfontosabb kifejezőeszközünk. A gyerekzenélés közben érzelmeket él át, illetve hoz létre, így a zenei nevelés olyan élménymintákat ad, melyek alapjai lehetnek a későbbi tapasztalatok szerveződésének – folytatta a képviselő.

Elhangzott: A zene második nyelvünk, amivel érzelemgazdagabban tudjuk kifejezni magunkat. Lélekemelő és kiegyensúlyozottságot nyújtó tevékenység, az önkifejezés egyik formája. Czifra Zsuzsa a világhírű karmester, Leonard Bernstein szavaival zárta beszédét: “A zene önmagunk feltérképezéséhez és az emberek közötti kapcsolatok jobbításához segíthet. És amíg a zene tovább él, fennmarad, ha titkát nem is tudjuk megfejteni, bízhatunk erejében.”

A délután további részében ének- és zeneszó hullámzott a Fő téri Park fölött, köszönhetően a Mezei Mária Művészeti Iskola, a Czövek Erna Zeneiskola és a Kompánia Színházi Társulat közreműködőinek, majd az esti, Római Katolikus Templomban tartott emlékhangverseny előtt Bakács Bernadett alpolgármester mondott beszédet. Ebben párhuzamot vont Budakeszi fejlődési eredményei és a kulturális értékeink ápolása között. Mint mondta: egy nemzet vagy város életének az értelme abban áll, hogy megtapasztaljuk közösségünk lélekemelő értékeit, és erőt merítünk belőle.

Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy Budakeszi kis település, de Erkel Ferenc személyének köszönhetően olyan szimbóluma van, mely nemzeti szinten jelentős. A szónok megemlítette: Jelenits István tudós szerzetestanár szerint a Himnusz olyan ima, melynek kapcsán számot adunk magyarságunkról. Bakács Bernadett kiemelte, hogy újra kell építenünk önmagunkat, ami nem megy másként, csak ha számba vesszük elfeledett, vagy eltemetett, vagy elhallgatott értékeinket. A politikus reményét fejezte ki, hogy az ország és Budakeszi életében is új, növekedést elindító korszakhoz értünk.

Zárszavához bibliai idézetet vett az alpolgármester: “Úgy van az ember Isten országával, mint amikor magot vet a földbe. Utána akár alszik, akár ébren van, éjjel és nappal, a mag kicsírázik és szárba szökken, maga sem tudja, hogyan.”

Ezt követően a Himnusz születésének 170. évfordulója alkalmából bemutatták a még fellelhető Himnusz pályaműveket, majd az István Király Operakórus Erkel Ferenc István király című operájának kóruskeresztmetszetét adta elő.

A rendezvénysorozaton tiszteletét tette városunk polgármestere, dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia.

Budakeszi ezúttal is méltón, a városlakók aktív részvételével emlékezett meg Kölcsey Ferenc Himnuszának megzenésítőjéről.

 

bgy

 

Fotógaléria itt.

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket