Mindig tartsunk otthon egy hétre való élelmiszert!

A tél beköszöntével szeretnénk felhívni a figyelmüket néhány olyan hasznos tanácsra, melynek betartásával magunk, szeretteink és lakókörnyezetünk életét, testi épségét, anyagi biztonságát védhetjük. Nagy szerepünk lehet abban, hogy többek között a kihűléses haláleseteket megelőzzük. Mindenki segíthet, ha több figyelmet fordít a környezetében élőkre, elsősorban a magányosan élő idős emberekre és az utcára szorult hajléktalanokra.

 

A hidegben az ember nagyon gyorsan ? akár percek alatt – kihűlés áldozata lehet, ezért különösen indokolt, hogy odafigyeljünk egymásra. Arra kérjük Önöket, hogy a hidegben, magatehetetlennek – akár ittasnak – tűnő embert ne hagyjanak sorsára! Ha lehet, menjenek oda hozzá, szükség esetén pedig hívják a Budakeszi Védelmi Centrumot a 06-23-777-107, illetve 06-30-621-2092 vagy hívják a központi 112 ?es segélyszámot.

 

Fontos, hogy látogassák közeli, és távoli hozzátartozóikat, magányosan élő családtagjaikat, szomszédjaikat, ismerőseiket!

–        Ellenőrizzék, hogy idős szüleiknek van-e elegendő tüzelőjük!

–        Megfelelően működnek-e a fűtési rendszerek!

–        Tudnak-e gondoskodni lakásuk fűtéséről!

–        Rendelkeznek-e elegendő élelmiszerrel, gyógyszerrel!

–        Ne hagyják magukra az utcán fekvő embereket!

–        Járjanak utána, hogy a vallási közösségek rendezvényeiről esetlegesen távolmaradó ismerősök nem szorulnak e segítségre.

SEGÉLYHÍVÓSZÁMOK

–         Központi segélyhívó: 112

–         Mentők: 104

–         Tűzoltóság: 105

–         Rendőrség:107

–         A Budakeszi Védelmi Centrum ügyeleti száma: 06-23-777-107, 06-30-621-2092

A téli rendkívüli időjárási körülmények között az alábbi következményekre kell felkészültnek lennünk:

–         Hófúvások, hótorlaszok, sínek felfagyása, jégréteg kialakulása miatt fennakadások lehetnek a (közúti, vasúti, légi) közlekedésben.

–         A közlekedés nehézségei miatt akadozhat az alapvető élelmiszerellátás, az egészségügyi ellátás, a betegszállítás, gyógyszerek beszerzése.

–         A hófúvások településeket zárhatnak el a külvilágtól, járművek akadhatnak el az utakon.

–         Az elakadt járművekben az utasok testhőmérséklete erősen lehűl, fagyási sérüléseket szenvedhetnek.

–         A gázvezetékek befagyása miatt a vezetékes gázellátás ideiglenesen leállhat.

–         Az elektromos áram felhasználásának növekedése, esetleg ráfagyott jégréteg miatt átmeneti zavarok keletkezhetnek az áramszolgáltatásban.

–         A hó súlyától az épületek tetőszerkezete károsodhat.

 

Ha azt észleljük, hogy a hőmérséklet fagypont alatti és az eső esik, akkor számíthatunk jégréteg kialakulására, emiatt körültekintően és fokozott óvatossággal közlekedjünk, mind gyalogosan, mind gépjárművel! Tartós és intenzív ónos eső idején villanyvezetékek szakadhatnak le, és faágak is letörhetnek a rájuk rakódó jég súlya alatt.

Ebben az időszakban ajánlott magatartási szabályok:

Ha van ideje felkészülni a hóviharra, a következő lépéseket tegye meg:

–         Folyamatosan figyelje a híradásokat.

–         Készítsen elő hólapátot, sót, homokot, elemes rádiót és zseblámpát, tartalék elemeket.

–         A mobiltelefonját töltse fel, szerezzen be tartalék akkumulátort.

–         Halmozzon fel tartalékokat vízből, nem romlandó élelmiszerekből, gyógyszerekből.

–         Szerezzen be hordozható alternatív fűtőtestet és tűzhelyet.

–         Halmozzon fel tartalékokat tüzelőanyagból.

–         Készítsen elő meleg ruhákat.

–         Víztelenítse a kinti csapokat, nehogy a fagyás miatt elrepedjenek a csövek, és a víz elárassza a házat.

A hóvihar alatt:

–         Maradjon a lakásában, húzza le a redőnyöket, csukja be a spalettákat.

–         Fogyasszon magas energiatartalmú ételeket és meleg italokat.

–         Ne végezzen megerőltető fizikai és kockázatos tevékenységet, hiszen egy esetleges baleset esetén a hóesés intenzitásától függően lehet, hogy a mentők sem tudják megközelíteni a házat.

–         Ne mozduljon ki, hacsak nem muszáj.

–         Semmiképp se tegyen meg gyalog hosszabb távokat, főleg egyedül.

–         Ha ki kell mennie az épületből, mindenképp öltözzön fel vastagon és rétegesen, ne hagyja semelyik testrészét fedetlenül, mert a hideg és az erős szél együtt hamar fagyási sérüléseket okozhat. Viseljen sapkát (a legtöbb testhőmérséklet a fedetlen fejen át távozik).

–         Ha lakását a lehullott hó elzárta a külvilágtól, értesítse a hatóságokat, akik a segítségére sietnek majd, és készüljön fel az esetleges hosszabb benntartózkodásra./li>

Otthonunkban:

Átmeneti áram-, illetve energia kimaradás esetére:

–         Hagyományos tüzelőberendezés (pl. kandalló) használata esetén különös figyelemmel kell lenni a tűzmegelőzésre, füstelvezetésre.

–         Azokat a PB gázzal üzemelő fűtőkészülékeket, amelyek nincsenek a kéménybe kötve, vagy az égéstermékek szabadba történő kivezetése más módon nem megoldott, soha ne üzemeltesse folyamatosan zárt térben. A helyiség nagyságától és a fűtési fokozattól függően legalább egy-másfélóránként szellőztetni kell a helyiséget, ellenkező esetben a felgyülemlő égéstermékek mérgezést okozhatnak.

–         A gázszolgáltatás ideiglenes kimaradása esetén ne hagyja nyitva a fűtőkészülék elzárócsapját!

–         Gondoskodjék szükség-világítóeszközökről (pl. petróleumlámpa és petróleum, palackról működtethető gázlámpa, elektromos lámpa).

–         Tartson üzemképes állapotban egy elemről működtethető rádiót, és biztosítson hozzá tartalék elemeket.

–         Tároljon otthonában egy hétre elegendő élelmiszert az egész család számára.

–         Legyenek otthon alapvető gyógyszerek, kötszerek, ha csecsemő van a családban, számára tápszerek.

–         Csak a legszükségesebb telefonhívásokat bonyolítsa le, mert a hálózatra a mentésben résztvevőknek van szüksége.

 

 

Utazáshoz:

–         Szélsőséges időjárási viszonyok között nem biztonságos az utazás, különösen, ha nagyobb távolságra kell eljutni, csak akkor üljünk autóba, ha arra okvetlenül szükséges!

–         Ha feltétlenül szükséges útnak indulni, mindig kísérő társsal tegye, és csak abban az esetben, ha meggyőződött róla, hogy úti célját biztonsággal eléri, és a visszautazás feltételei is biztosítottak. Indulás előtt célszerű megnézni a kozut.hu útinformációs oldalt.

–         Ha nagyobb távolságot kell gyalogosan megtennie, öltözzön rétegesen, felsőruházata lehetőleg legyen vízhatlan, vigyen magával meleg kávét vagy teát.

–         Gépkocsival csak akkor induljon el, ha feltétlenül szükséges, ha gépjárműve megfelelő műszaki állapotban van, és rendelkezik a biztonságos téli üzemeléshez szükséges felszereléssel, valamint az önmentéshez szükséges eszközökkel (téli gumiabroncsok, hólánc, tartalék üzemanyag, elakadás esetére lapát vagy ásó, homok, vontatókötél, stb.). Ebben az esetben sem tanácsos egyedül elindulni.

–         Indulás előtt a gépkocsijában helyezzen el meleg takarót, kesztyűt, elektromos kézilámpát, meleg italt, legalább egy napi étkezésre elegendő élelmiszert.

–         Amennyiben a gépjárműben nincs blokkolásgátló (ABS). úgy a kerekek gyorsabban leblokkolnak, a jármű kormányozhatatlanná válhat, és könnyen kicsúszhat. Ilyenkor lábunkat vegyük le a fékről, hozzuk egyenesbe az autót, és csak akkor fékezzünk, amikor a jármű ismét irányban áll.

–         Tartsunk az átlagosnál nagyobb követési távolságot, ezzel csökkentve a rossz manőverezésből, csúszós útból adódó baleset kockázatát.

–         Kerüljük a hirtelen fékezést, a hirtelen mozdulatokat, a túl erős gyorsításokat.

–         Legyen felkészülve, hogy gépkocsija bármikor elakadhat és esetleg csak napok múlva fogják kiszabadítani. Öltözetét úgy állítsa össze, hogy szükség esetén gyalog is képes legyen folytatni útját.

–         Amennyiben hosszabb időt (néhány órát) kénytelen álló gépjárművében tartózkodni, a motor járatásával fűtheti az utasteret, de ne felejtsen el legalább tíz-tizenöt percenként szellőztetni. Az álló jármű utasterébe ugyanis kipufogó gázok szivároghatnak, amelyek súlyos rosszullétet, esetleg halálos balesetet okozhatnak.

–         Alkoholt soha ne fogyasszon a hideg elleni védekezés céljából! Kezdeti élénkítő hatása után csökkenti a fizikai teljesítőképességet, fáradságot, bágyadtságot okoz, illetve csökkenti a helyzetfelismerő- és ítélőképességet, amely ilyen helyzetben életveszélyes lehet.

 

A rendkívüli hideg időjárás mellett fel kell készülnünk arra, hogy hófúvás miatt nem juthatunk hozzá a napi megszokott bevásárlásainkhoz. Ezen esetek kivédése érdekében fontos tartalékot képeznünk. Néhány jó tanáccsal szeretnék segíteni, mit érdemes otthon tartanunk.

 

Tartsunk mindig otthon 1 hétre való élelmiszert!

Miért?             Mert a veszélyhelyzeteket nem lehet kizárni az életből!

 

Mit?                            Élelmiszereket, gyógyszereket, szükség-főző eszközöket (kemping gázfőző, petróleum melegítő), szükség világító eszközöket (zseblámpát, akkus lámpa). Tisztálkodó és tisztító szereket.

 

Mennyit?         Egy hétre elegendőt.

 

 

Egy hét külső segítség nélkül?

 

Igen előfordulhat, ha:

–         katasztrófális méretű havazás, járhatatlan utak

–         árvíz

–         áramszolgáltatás, fűtés hosszabb kiesése

–         földrengés

–         Illetve minden olyan esemény, ami az egészséget és az életet fenyegeti 
?A természetet nem lehet legyőzni, de a veszélyt igen!? Ne várjon! Legyen állandó tartaléka!

?Ha a veszély küszöbön áll, akkor már késő felkészülni!?

 

Célszerű tartalék élelmiszermennyiség egy személyre:

–          Liszt 0,5 kg

–         Kenyér (vákuumcsom.) 1 kg

–         Rizs 0,5 kg

–         Burgonya 1,5 kg

–         Száraztészta 1,5 kg

–         Leveskocka vagy leves por 6 adag

–         Keksz 1 csomag

–         Cukor 0,5 kg

–         Só 0,5 kg

–         Befőtt 2 üveg

–         Készételkonzerv 6 db

–         Húskonzerv 4 db

–         Halkonzerv 2 db

–         Étolaj 0,5 liter

–         Tojás 5 db

–         Tartós tej 1 liter

–         Májkrém 6 db

–         Gombakonzerv 1 db

–         Citromlé 0,5 liter

–         Vaj, zsír 0,25 kg

–         Füstölt kolbász 0,25 kg

–         Sajt 0,25 kg

–         Lekvár (méz) 1 üveg

–         Kávé, tea egyéni igény szerint

–         Kakaó, fűszerek egyéni igény szerint

 

Ezen kívül ásványvíz, édesség, bébiételek szükség szerint, valamint szükség szerint elem az elemlámpához, rádióhoz.

A felsorolt élelmiszer sokáig eltartható. Hűtést nem igényel. Nagy része minden háztartásban már most is megtalálható.

Ha komolyan vesszük a felsorolt veszélyhelyzeteket, néhány hét alatt apránként beszerezhetjük ezt a mennyiséget.

Kísérjük figyelemmel a lejárati (eltarthatósági) határidőket és azokon belül használjuk fel az adott élelmiszert, de gondoskodjunk pótlásáról.

 

 

Amennyiben otthonunkban nem lehetünk biztonságban, szóba jöhet a ?Kitelepítés-kimenekítés?

 

Előfordulhatnak olyan események, amelyek következében az érintett területen élőknek ideiglenesen el kell hagyniuk lakóhelyüket, amíg a veszély el nem múlik, illetve a lakóhelyük újra lakhatóvá válik.

 

Melyek lehetnek ezek?

–         Helyi árvíz, mely elöntéssel fenyeget.

–         Baleset következtében szennyezett terület kialakulása.

–         Mérgező anyagok levegőbe kerülése ipari, vagy közlekedési katasztrófa következtében.

–         Fegyveres konfliktusok esetén a harcok adott területre történő átterjedése.

–         Lakóhely elhagyása történhet előzetes értesítés és felkészülés után, vagy anélkül attól függően, hogy a veszély előre jelezhető, vagy sem.

–         Mit vigyünk magunkkal?

–          Ha nem áll rendelkezésre saját jármű, mellyel elhagyhatjuk ilyen esetekben lakóhelyünket, akkor korlátozva van, hogy milyen mennyiségű, méretű személyes tárgyat lehet a szállításhoz biztosított járművön magunkkal vinni.

–         Ennek egy célszerű változata az alábbi:

–         Személyi okmányok, értéktárgyak.

–         2-3 napra elegendő élelem, legalább 1 liter ivóvíz.

–         Váltás fehérnemű, lábbeli, ruházat.

–         Tisztálkodó eszközök.

–         legfontosabb gyógyszerek.

–         Takaró, pléd, esetleg gumimatrac.

 

Néhány jó tanács:

–          Csomagunk súlya lehetőleg ne haladja meg a 20 kg-ot. A gyermekek ruházatára írjuk, vagy varrjuk fel nevüket, születési évüket és lakóhelyüket. A lakásból való távozás előtt kapcsoljuk ki, illetve zárjuk el a villany, víz és gázvezetékeket és oltsuk el a kályhában égő tüzet.

–         Feltétlenül jelentkezzünk a gyülekező helyeken, hogy az ott dolgozók tudják, ki hagyta el a települést és ki nem.

–         Végül fontos tudni azt is, hogy ilyen esetekben a hátrahagyott értékek őrzéséről a hatóságok gondoskodnak.

 

Hol leszünk elhelyezve?

–         A veszélyeztetett területekről kitelepített-kimenekített lakosok olyan településeken kerülnek elhelyezésre, amelyek távol esnek a veszélyzónától, így biztonságot nyújtanak az odaérkezőknek is.

Ezeken a településeken az érkezőket kétféleképpen fogják elhelyezni:

–          Olyan intézményekben, melyekben egyszerre sok embert lehet elhelyezni, pl. iskola, óvoda, üresen álló épületek stb. Nagy létszám elhelyezésére azonban ilyen módon kevés településen van lehetőség.

–         Így lakóházaknál, családoknál kell a veszélyeztetett területről kimentett embereket elhelyezni.

  • Ez természetesen nem csak a befogadó családoknak jelent megterhelést, de a település életében is nagy gondot okoz a megnövekedett létszám, gondoljunk csak az iskolák, óvodák ellátására stb.

Befogadás, de hogyan?

–          Veszélyhelyzetben mindenkinek nagy segítséget jelent, ha rászorultságában valaki segít neki. Így van ez a befogadás során is, hiszen azok az emberek, akik szinte minden vagyonukat hátrahagyva kénytelenek lakóhelyüket elhagyni, rá vannak szorulva embertársaik segítségére.

–         Ha egy településen a befogadást lakóterületi elhelyezéssel kell megoldani, akkor az állampolgároknak az alábbi kötelezettségei vannak:

  • Lakóházába köteles befogadni a részére meghatározott létszámú embereket.

Biztosítania kell:

    • alapvető pihenési feltételeket (csak azt, ami a saját szükségleten felül rendelkezésre áll).
    • Főzési, tisztálkodási lehetőségeket (konyha és a fürdőszoba használatának biztosítása

 

 

Petró Tibor

ny. pv. alezredes

Megosztom a cikket