Merétey Sándor (1930?2013)

Szomorú szívvel tájékoztatjuk Önöket, hogy nagytiszteletű Merétey Sándor, református lelkipásztor, Budakeszi város díszpolgára életének 83.évében, visszaadta lelkét Teremtő Urunknak.

 

A gyászoló család és Budakeszi Református Egyházközség

 

 

 

 

Boros Péter nagytiszteletű úr 80 éves születésnapján köszöntötte Merétey Sándort.

Merétey álmodta meg a budakeszi református templomot

 

A budakeszi református gyülekezet lelkésze, Merétey Sándor és presbitériuma 1991-ben döntöttek úgy, hogy mivel az 1949-ben családi házból ? úgynevezett sváb parasztházból – kialakított imaház szűkössé vált, új templom építését kezdeményezik. A kiírt tervpályázat során a tervezők nagy többsége a lehetséges helyszínek közül az egyházközség ingatlana előtti földnyelvet választotta. Ez a gyülekezetet is meggyőzte arról, hogy a szűkössége, az I. világháborús emlékmű és a Temető utcai csomópont közelsége miatt egyáltalán nem problémamentes helyszín alkalmas lehet a templom felépítésére.

 

A tervezett templom alatt húzódott Budakeszi legkorábbi épített közművezetéke: a két méter széles, másfél méter magas, terméskő alapú, téglából boltozott, 1890-es években épített csapadékelvezető csatorna. A templom alatti mintegy 30 méter hosszú szakaszt ki kellett váltani.

 

A templomépület tervezője: Basa Péter építész. Az épületért 1999-ben Pest megyei Építészeti Nívódíjat, Pro Architectura díjat, valamint Figyelő díjat kapott. 2007-ben – többek között ezért a művéért is- Ybl Miklós díjban részesült. A statikus tervező: Kiss Ervin. Kivitelező: Kám-For Kft., Kámán Ferenc ügyvezető igazgató.

 

A templomépület adatai:

Nettó földszinti alapterület: 256,8 négyzetméter

Karzat alapterülete: 106, 12 négyzetméter

Torony nettó alapterülete: 7,29 négyzetméter

Templomtér átlagos belmagassága: 6,7 méter

Toronycsúcs magassága: 54,7 méter

Ülőhelyek száma összesen: 268 fő

Földszint: 182 fő

Karzat: 66 fő

Beépített építőanyagok:

Beton: 240,9 köbméter

Vörösfenyő: 100 köbméter

Üvegfelület: 235,4 négyzetméter

Az építés költsége: 71.300.000 HUF

költség/négyzetméter.: 172.639 HUF

 

A keresztény magyar állam megalakulása millecentenáriumának évében, 1996. augusztus 19-én Tőkés László, Hegedűs Lóránt, Bütösi János és Fónagy Miklós jelenlétében és szolgálatával tették le az új templom alapkövét. 1997. október 26-án ünnepélyes külsőségek közt emelték be a harangokat az új templomtoronyba Hegedűs Lóránt püspök, egyházi méltóságok és a falu vezetői jelenlétében.

 

1999. október 22-én az évszázadok történetével összecsengő terv és a jövőbe vetett reménység felmutatása a templom felszentelése, amikor a lelkész, a presbitérium és a 340 családot számláló gyülekezet Isten áldását kérte a templomot használó új nemzedékek számára. A reformátusság származási helyéből következően a szomszédos országokból idetelepült és a határainkon túl élő magyarok emléktemploma lett.

 

Dr. Draskóczy András és Dr. Marosi Ernőné presbiterek összefoglalója alapján szerkesztette Marosi Zsuzsa

 

 


Kapcsolódó cikk:

Merétey Sándor nyugalmazott budakeszi református lelkész köszöntése 80. születésnapján

Megosztom a cikket