Megújul a kétszáz éves emlékkereszt

Budapestről Budakeszi felé haladva, a Korányi Szanatórium környékén szokatlan dolog történik. Nekiláttak a több mint 200 éves kőkereszt felújításához.

 

 

Hidas Mátyás, a Budakeszi Szépítő Egyesület elnöke röviden összefoglalta a kereszt felállításának történetét. A 18. sz. végén Budakesziről rengeteg követ szállítottak a fejlődő-épülő Pestre. A dombra 6 ló húzta fel a jól megrakott sráf szekereket. Itt a pótlovakat leválasztották. Egy alkalommal ? a szekér megállása után ? a bányatulajdonos fia leugrott, és az erdő felé elszaladt. Rögtön nem vették ezt észre. Este keresték csak a fiút, akit végül meg is találták. Hogy élve vagy halva, ez nem derült ki egyértelműen. Megvizsgálva az akkori halotti anyakönyvi kivonatokat, valószínű nem halt meg a kisfiú. Mindenesetre azt tudjuk, hogy az apa, Jankovics Antal 1801-ben felállíttatta a keresztet, a J. A. monogram mellett az 1801-es évszám is jól látható.

Az időjárás viharai mellett időnként a politikai viharok is megviselték a keresztet. Éppen ezért itt volt az ideje a felújításnak. Az egyesület összefogott a budakeszi és a XII. kerületi önkormányzattal, és közös erőfeszítéssel nemcsak a kereszt újul meg, hanem a környéke is.

A felújítás elvégzéséhez szükséges volt az emlékkereszt környezetében az elburjánzott növényzetet ritkítani, melynek során sajnálatos baleset történt: egy lehulló ág letörte a kereszt felét. Ez a kis baleset a restaurátor munkáját kissé megnehezíti, de nem módosítja a késő tavaszi, kora nyári átadás időpontját.

 

Szabó Tibor Mihály

Fotógaléria itt.

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket