Álom és valóság (videóval frissítve!)

Pátyon, a Római Katolikus Egyházközség vendége volt a Szentegyházi Gyermekfilharmónia.

3 éve dédelgetett álom vált valóra december 21-én a pátyi új katolikus templomban. A Boldog II. János Pál pápa emlékére épült templom csordultig megtelt vendégekkel ? érdeklődőkkel, rajongókkal, barátokkal, családtagokkal és természetesen, magukkal, a szereplőkkel. A földszint és a karzat egyaránt megtelt. Jellemző az érdeklődésre, hogy sokan a földön ülve, illetve a folyosókon és a lépcsőkön állva élvezték a 150 tagú kórus és zenekar előadását.

 

 

Haáz Sándor karnagy szerény nagyvonalúsága és segítőszándéka, valamint Berlinger Gábor, a Gyerekfilliért Alapítvány kurátorának támogató közreműködése nélkül azonban nem lett volna könnyű megszervezni a koncertet, adventi koncertre megnyerni a Filit. A koncert sikerét persze elsősorban a fellépő kórus és zenekar óriási népszerűsége és rajongóinak népes tábora szavatolta.

 

Éppen egy esztendeje, hogy Tanár úrral egyeztettünk az idei pátyi adventi koncert gondolatáról, melyre ő habozás és szemrebbenés nélkül, azonnal igent mondott. Tudtuk, templomunk addigra minden valószínűség szerint ?fogadóképes? lesz, ezt az  állapotot végül idén október 22-én el is értük. Tanár úr néhány héttel ezt követően látogatott el Pátyra, hogy a helyszínen megszemlélje az eddig csak fotókon látott szentélyt.

 

A pátyi befogadó családok már előre érdeklődtek, mikor érkezik a Fili, miként alakul majd az együttes programja. A nyári találkozásnak köszönhetően sokan azt is jelezték, név szerint kiket szeretnének fogadni, ha erre lehetőség kínálkozik. Az izgalom ? közeledve december 19-éhez ? nőttön-nőtt. A hírek pedig lassan szivárogtak és a kapott információk ? miként korábban ? menet közben többször módosultak. A gyerekeket és kísérőiket Pátyra szállító busz érkezésekor azután kiderült: némi változás ismét történt a legutolsó utas listához képest. Ez azonban már senkit sem zavart, és a családok hamar megismerkedtek a vendégekkel. Mindössze két éjszakát töltött Pátyon a Fili csapata, mégis sok esetben könnyek között került sor a búcsúra 3 nappal később?

 

A koncert felejthetetlen élmény volt ? nézőknek, szervezőknek egyaránt. Nehezítette a szervezést, hogy nem tudtuk, hányan érkeznek majd településünkre a koncertre. Szerencsére azzal számoltunk, hogy nagyon sokan, így segítséget kértünk a helyi polgárőrségtől a parkolás biztosítása és a közbiztonság fenntartása érdekében és kijelöltünk rendezőket is, akik a nézők mozgását biztosították az épületen belül, illetve ellenőriztük az épület vészkijáratain a pánikzárak működését is. A Tanár úrtól kapott instrukciók szerint – a gyermekek és kísérőik számára – itallal és gyümölccsel is készültünk.

 

A szombat délelőtt a kölcsön kapott ideiglenes ülőhelyek elhelyezésével és a szentélyben, az oltár biztonságba helyezésével telt. A karitász teremben ideiglenes ruhatárat alakítottunk ki, de a helyiség alkalmas volt a koncert utáni agapé lebonyolítására is.

 

A koncertre soha nem látott számú néző érkezett, így Haáz tanár úr koncert közbeni kéréseit a világítások le- és felkapcsolását illetően, nem volt könnyű teljesíteni a közlekedési utak zsúfoltsága miatt. Szerencsére mindebből a nézők semmit sem vettek észre, hiszen a segítők remekül működtek közre. A kórus és a zenekar pedig ? szokás szerint ? parádésan szerepelt. Némi ?túlórát? is vállaltak egy kis ráadás formájában, melyre a közönség vastapsa buzdította az együttest.

 

A koncert után következett a megszámlálhatatlanul sok gratuláció, melyet a főszervező ?tett zsebre?, ám valójában valamennyi szervezőnek és legfőképpen a Filinek szóltak. Ezek egyike Soltész Miklós államtitkár úrtól érkezett, aki családjával együtt, a helyszínen, másokhoz hasonlóan, a földön ülve tekintette meg a koncertet.

 

A nézők távozása mintegy fél órát vett igénybe, hiszen mindenki a helyszínen szerette volna megosztani ismerőseivel az átélt élményeket. Ezt követően fogtak hozzá a pódium elbontásához, a szervezők pedig a szentély helyreállításához a másnap reggeli szentmiséhez.

 

Pátyon az egyházközséghez tartozó családok adtak szállást a gyerekek és kísérőik számára. A csoportkép a búcsú pillanataiban készült. A szeretetvendégség nyáron és most is igazi élményt nyújtott a résztvevő családok számára. Sok esetben életre szóló barátságok is szövődtek.

 

A koncert végén szűnni nem akaró vastaps búcsúztatta a stílusosan, zenére kivonuló székely együttest. Reméljük, egyszer újra ellátogatnak Pátyra.

 

KÉPTÁR a UDE honlapján

 

Kővágó István szervező

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket