Megszűnik Telkiben a magánkórház

Eladta Telkiben a kórház épületét, és megszünteti száz ágyas fekvőbeteg-ellátását a Telki Kórház Kft.  Július 11-ével az egész kórház bezár, így a járóbeteg-rendelések és az ambuláns ellátások is megszűnnek.

 

Telkiben a kórház megszüntetésének oka a tulajdonos, Kovács Gábor szerint az, hogy az intézményt a jelenlegi egészségügyi struktúrában nem lehetett volna belátható időn belül nyereségessé tenni. A társaság közleménye szerint a kórház üzemeltetése valójában soha nem hozott nyereséget, az elmúlt 15 évben jelentős összegekkel kellett hozzájárulni évente a működés fenntartásához.

A Telki Kórházat 1998-ban alapította Kovács Gábor azzal a céllal, hogy hálapénzmentesen, az egészségügyre jellemző sorban állás nélkül, szigorú számlaadási fegyelem mellett piaci alapon működő, minőségi ellátást nyújtó intézményt alakítson ki. Azóta több mint 50 ezren vették igénybe a kórház szolgáltatásait.

Az állami ellátórendszerben a várakozási idők növekedése és az ellátás színvonalának romlása miatt sokáig töretlen igény mutatkozott a kórházra, de az állami és a magánbiztosítók társfinanszírozásának hiányában a kórház az elmúlt 15 évben – rövid időszakoktól eltekintve – veszteségesen működött – írták.

Kovács Gábor szerint Magyarországon a kiterjedt hálapénzrendszerrel, valamint a magán egészségbiztosítók és az egészségpénztárak tevékenységével olyan vegyes finanszírozású modell alakult ki, amelyben a fekvőbeteg-ellátást igénylők idővel mindig az állami ellátórendszerben találják magukat, mert ott nem kell megfizetni az ellátás tényleges költségeit. „Amíg ez a rendszer nem változik meg, a fekvőbeteg-ellátást nyereségesen üzemeltetni reménytelen. Ezért döntöttem a kórház eladása mellett” – mondta Kovács Gábor.

 

(Forrás: MTI)

 

A Telki Kórház nyilatkozata:

 

Sajnálatos változásról szeretnénk tájékoztatni Önt és azt a több, mint 50.000 embert, akik az elmúlt 15 évben bizalmat szavaztak a Telki Kórháznak és rendszeresen igénybe vették szolgáltatásainkat.

 

2013. július 11-től megszűnik kórházunkban a fekvőbeteg ellátás, de a Budakeszi úton található Rendelőintézet kibővített szolgáltatásokkal tovább működik.

 

Ez a betegellátás tekintetében azt jelenti, hogy az eddig leginkább keresett szolgáltatások – a képalkotó diagnosztika, a 32 felnőtt és 17 gyermek szakrendelés – mellett a jövőben ezen a helyszínen végezzük majd az altatásos endoszkópos vizsgálatokat és a sebészeti kisműtéteket is.

 

A Telki Kórház épülete eladásra került, ezért azokat a beavatkozásokat, műtéteket és szüléseket, amelyek kórházi hátteret és 24 órás folyamatos működést igényelnek, a jövőben nem áll módunkban vállalni.


Nagyon nehéz volt meghozni ezt a döntést, hiszen a tulajdonos 15 éve töretlenül hitt abban, hogy van jövője Magyarországon egy olyan magánkórháznak, ahol hálapénz mentesen, piaci alapon működő, minőségi betegellátás tud megvalósulni. Az állami ellátórendszerben tapasztalható várakozási idők növekedése és az ellátási színvonal romlása miatt ugyan egyre növekvő forgalom jellemezte az elmúlt éveket, de a kórház az utóbbi 15 évben rövid időszakoktól eltekintve veszteségesen működött. A tulajdonos jelenleg nem lát esélyt arra, hogy a régen várt egészségügyi reform megtörténjen és ezáltal többszakmás fekvőbeteg ellátást nyereségesen üzemeltetni lehessen, ezért döntött a Telki Kórház eladása mellett.

További tájékoztatással állunk szíves rendelkezésére a 40 372 300-as telefonszámon, illetve az info@telkikorhaz.hu email címen.

 

Üdvözlettel:

 

Dr. Molnár Júlia

kórház igazgató

Megosztom a cikket