Megkezdődik a Budakeszi Nádas-tó rekonstrukciója

A Budakeszi határában található Nádas tó helyi védettségű természetvédelmi terület, amelynek állapota a csapadékhiányos időjárás, a természetes és lefolyó csapadékvízből származó vízutánpótlás elmaradása miatt leromlott, a kiszáradt tómederben és környékén pedig nagy tömegben jelentek meg az invazív özönfafajok, elsősorban a zöldjuhar.
A klímaváltozás negatív – természeti és társadalmi – hatásai elleni védekezésben ez a vízfelület is fontos szerepet játszik, ezért Nádas-tó megmentése és rehabilitációja a környezetvédelmen és a környezeti értékek megőrzésén túl rekreációs célokat is szolgál.
Menczer Tamás országgyűlési képviselőjelölt, államtitkár úr segítségének köszönhetően 2022. február 22-én megindul a tó és környezetének újjáélesztése. Az első lépés – a további állapotromlás megakadályozása érdekében – az egykori tómeder mentesítése az agresszívan terjedő, idegenhonos fásszárú növényektől, amelyre Budakeszi Város Önkormányzata az ilyen kistavak rekonstrukciójában már jelentős tapasztalatokat szerzett Pilisi Parkerdő szakembereit kérte fel.
A Nádas tó rehabilitációja és a munkák ütemezése további biológiai, hidrogeológiai, ökológiai vizsgálatokat igényel. Az előzetes felmérések alapján azonban minden, a Nádas-tó rehabilitációja iránt elkötelezett fél egyetértett abban, hogy a legsürgetőbb feladat a még megmaradt őshonos fajok megőrzése a gyorsan terjeszkedő özönfaállomány – elsősorban a zöld juhar – terjedésének megakadályozásával, mivel ezek a növények beavatkozás nélkül még több nedvességet vonnának el a maradék őshonos fajok elől, tovább rontva a jelenleg amúgy sem kedvező helyzetet.
A Pilisi Parkerdő az elmúlt években területén található, több mint száz erdei kistó sikeres rekonstrukcióját végezte el, az élőhelyek megőrzése és az erdők vízvisszatartó, víztárolási kapacitásának helyreállítása és növelése érdekében. Ezzel nemcsak a környezet levegőminősége javul, de csökkenthető a hőmérsékletingadozás mértéke, fenntarthatóvá válik a víz körforgási folyamata, ami pedig a biodiverzitást, az ökológiai egyensúlyt és stabilitást is növeli.
 
Pilisi Parkerdő Zrt.
 
Megosztom a cikket