Magyar Kultúra Napja

 

MAGYAR KULTÚRA NAPJA

 

„Minden nemzet, mely elmúlt kora emlékezetét semmivé teszi, vagy semmivé lenni hagyja, saját nemzeti életét gyilkolja meg; s akármi más kezdődjék ezentúl: az a régi többé nem leszen.”

/Kölcsey Ferenc/

 

Magyar Kultúra Napi megemlékezésünk január 22-én, csütörtökön 18 órakor kezdődik az Erkel Ferenc Művelődési Központban.

Ünnepi köszöntőt mond: Bakács Bernadett Budakeszi Város Alpolgármestere.

Orgoványi Anikó festőművész-költő, Himnusz c. olajfestmény sorozatának kiállítás megnyitója.

A kiállítást megnyitja: Somogyváry Ákos karnagy, az Erkel Ferenc Társaság és a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége Választmányának Elnöke.

Közreműködik: Kiss Dávid klarinét, a Kiss Zenede Alapfokú Művészeti Iskola tanára.

 

Orgoványi Anikó 2010-ben kezdett hozzá a Himnusz megfestéséhez, Kölcsey Ferenc születésének 220., Erkel Ferenc születésének 200. évfordulóján. Célja nemzeti dalunk előtti tisztelgés küldetése egyfajta szolgálat volt.

Az olajfestmény sorozat 10 db táblaképből áll. A képek háttere bordó bársony hatású, középen díszítő motívummal, mely a művésznő névadása alapján ?Magyar Mandala? stílusban készült. A mandala ősi meditációs eszköz, és Orgoványi Anikó kutatásai során rájött, hogy a honfoglalás kori női hajkorongok is mandalák. A Szent Korona felülnézetből az ősi kör-kereszt szerkezetet mutatja, ezért kerülhetett a sorozatba. A művésznő jobb agyféltekés módszerrel megtanulta Kölcsey Ferenc kézírását, s így feliratozta a képeket. A záró kép Erkel Ferenc ?Himnusz? kottájának egy részletét ábrázolja.

 

Orgoványi Anikó festőművész, költő. Géniusz díjas. A Szentendrei Kortárs Galéria, A Pomázi Művészek Társasága, a Stockholmi Magyar Képzőművészeti Egyesület, a Szentendrei Musica Beata Kórus és az Irodalmi Rádió Alkotóközössége tagja. Festményei, könyvillusztrációi és grafikái jelentek meg különféle kiadványokban.

 

Alkotásai megtalálhatóak hazai és külföldi közintézményekben és magángyűjteményekben.

Állandó kiállítása tekinthető meg a Szentendrei Nagy Péter Pál Kortárs Galériában és a dr. Nemes Ügyvédi Irodában. (1077 Budapest, Wesselényi u. 66. )

2011-ben jelent meg önálló verseskötete ?Lopózz mellém? címmel a Kráter Kiadó gondozásában. Versei és gyerekversei rendszeresen jelennek meg különféle irodalmi kiadványokban, és internetes irodalmi oldalakon.

 

A Himnusz kiállítás megtekinthető az Erkel Galériában: 2015. január 22-február 13-ig hétköznap 8-20 óráig, hétvégén programokhoz igazodva.

 

Mindenkit várunk szeretettel 2015. január 22-én, csütörtökön 18 órakor!

 

Erkel Ferenc Művelődési Központ

Megosztom a cikket