A Zsonglőr Klub Karácsonya

 

Budakeszi Ifjúsági Klub Erkel Ferenc Művelődési Központ

Zsonglőr Klub

Karácsonyi Műsor

 

„A Karácsony mindig egy ilyen egyszerű dologgal kezdődik; fények gyúlnak a sötétben.” Ezzel a mondattal kezdődött a Budakeszi Ifjúsági Klub keretein belül heti rendszerességgel működő zsonglőr klub karácsonyi műsora. A teremben sötét van, csend, várakozásteljesség; majd a projektor fénye megvilágít egy kifeszített vásznat, és árnyjátékban gyerekek birkóznak egymással – mintha lassított felvételt látnánk. Filmszerű mozgása van az árnyaknak, majd téli tájak mozgóképei peregnek a vásznon. És előkerülnek a zsonglőr eszközök?

 

Árnyjátékot játszunk vetített mozgóképbe. Téli természetképek váltják egymást, amelyben megjelenik a vászon mögött élőben játszó alakok árnyéka és kezükben a zsonglőr eszközök: hosszú bot, rövid pálca, karika, labdák, poi, buzogányok?. Emberek a vásznon, mégis élőben.. Közben Vivaldi: Négy évszak c. művéből a Tél tétel szól, egy cselló és egy zongora sajátos előadásában. Szép.

 

A Budakeszi Ifjúsági Klub Zsonglőr Klubja szerdánként 16 órától egy órán át szociális cirkusszal foglalkozik. Ez nem csak azt jelenti, hogy hátrányos helyzetű gyerekeknek ingyenes zsonglőrködést biztosítunk heti rendszerességgel, hanem bárki érdeklődő becsatlakozhat, családtagokkal együtt. Közösen, zenére megmozdul bennünk valami. A koncentráló képesség, a figyelem önmagunkra és másokra. Elhelyezzük magunkat a térben, eszközökkel ismerkedünk, tanulni tanulunk. Boldogok vagyunk, ha sok gyakorlás után végre sikerül egy trükk, jó ezt másoknak is megmutatni néha; öröm, hogy közösen, közösségben alkothatunk.

 

2014. december 17-én az év utolsó zsonglőr klubnapján adtuk elő a fent leírt karácsonyi szösszenetet, „Zsonglőrködés a fényekkel” címmel az Erkel Ferenc Művelődési Központban, a szokásos téli gyakorlóhelyünket (BIK) átalakítva alkalmi miniatűr színházzá. Felkészítő tanárok: Fejér Gyopárka és Papp Gergely Elsősorban magunknak, emléknek, szeretetből. Nem számítottunk nagyszámú közönségre, mégis teltházzal játszottunk; szinte kevés volt a tucatnyi szék, amelyet a közönségnek szántunk. Külön örömünkre szolgált, kedves ajándék, hogy a szülők, testvérek, ismerősök körén túl, a közönség soraiban ott ült Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő, dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia polgármester asszony, Bakács Bernadett alpolgármester asszony, valamint Tóthné Fajtha Anita az Erkel Ferenc Művelődési Központ igazgatója.

 

Vivaldi a háttérben, hallgatunk, és szinte karnyújtásnyira a nézői széksoroktól az ember nagyságú fehér vászon életre kel; a képsorokon tél van, hóesés, hófúvás és közben vidám zsonglőr-palántákkal, gyerekek és felnőttek lámpalázas figyelmével telik meg a tér, varázslat. A zene elhalkul és észrevétlen, a Silent Night-ot énekli Olivia Newton John és a vászon mögül előbújunk, mi kis zsonglőr barátok és otthonról hozott kókuszgolyót, sokféle házi sütit, finom teát hozunk a kezünkben és egy hosszú-hosszú karácsonyfa izzósort szorongatunk. Süti kínálgatás közben a közönségben ülők kezébe adogatjuk a fénysort, közéjük telepedünk, és a műsorról és a közelgő ünnepről beszélgetünk.
?A Karácsony mindig egy ilyen egyszerű dologgal kezdődik: fények gyúlnak a sötétben; a szívekben és a lelkekben.?

 

 

Fejér Gyopárka
Zsonglőr Klub vezetője

 

Megosztom a cikket