Madarakat a kertbe! – Előzetes a májusi Hírmondóból

A madarakat általában szeretik az emberek. Aki évtizedek óta figyeli, eteti a kerti madarakat, az bizonyára észrevette, hogy jelentős részük eltűnt. És nem csak a régebben tömegesen csiripelő házi verebek, hanem a szürke légykapó, a csicsörke vagy a füsti és molnárfecskék is. (…)
Tavasszal költenek a madarak, fajonként különböző szokásaik szerint, bokorban, fán vagy az épület védett részein építenek fészket. Az odúban költők a harkályok vájta előző évi
odúba rakják fészküket. Ilyen odúból viszont nagyon kevés van, ezért szoktunk kitenni különböző méretű és röpnyílású mesterséges fészekodúkat.
A széncinege és a mezei veréb a 35 mm-es lyukú B odút szereti, a kék és fenyves cinegének elég a 28 mm-es A odú. Érdemes 2 m-nél magasabbra, D-re vagy K-re tájolva, és nem túlzottan napos helyre akasztani az odúkat úgy, hogy a bejárata előtt legyen egy szabad berepülő tér sűrű ágak nélkül.
Ha az avart a bokrok alá húzzuk, hagyjunk egy elvadult sarkot a kertben, sűrű bokrokat, fészekhez hármas ágvillákat, örökzöldeket, akkor vörösbegy, fülemüle is megtelepedhet a feketerigón kívül. A madarak fontos szerepet töltenek be az ökoszisztémában, a táplálékhálózatokban, vigyázzunk rájuk!
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület sok további információt nyújt a madárbarát kert kialakításához.

dr. Jánossy László • Ökokeszi

Megosztom a cikket