Darnyi Tamás Prima-dijas lett

A Budakeszin élő négyszeres olimpiai bajnok magyar úszó, sportvezető Darnyi Tamás Prima-dijas lett.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Darnyi Tamásról a szikár tények a következők: négyszeres olimpiai bajnok magyar úszó, sportvezető. Részt vett az 1988. évi szöuli és az 1992. évi barcelonai olimpián. ahol 200 és 400 méteres vegyes úszásban olimpiai bajnoki címet szerzett.Négy aranyérmével máig ő a legeredményesebb magyar férfi úszó olimpikon. Négyszeres világbajnoki, nyolcszoros Európa-bajnoki cím tulajdonosa. Fő számaiban, 200 méteres és 400 méteres vegyes úszásban többször megjavította a világ-, illetve az Európa-csúcsot. Ő volt a világon az első úszó, aki 200 méteres vegyes úszásban két percen belüli időt ért el. Ötször választották az év magyar sportolójává. 1991-ben az év európai sportolója lett. Több mint ötvenszer nyert magyar bajnoki címet, 1985-től örökös bajnok.

Ha végignézünk ezen a listán, a csodálat és a tisztelet hangja szólal meg először bennünk. Elképesztően nagy munka, kitartás, sok lemondás kellett ezekhez az eredményekhez! Mindehhez egy nagyon szimpatikus, szerény emberi magatartás társult.

 

Főbb kitüntetései: a Magyar Népköztársaság Csillagrendje (1988), Halhatatlanok Klubja tag (1991), a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (1992). 2006-ban Prima-díjas.

Kétségtelen: az egyik legismertebb magyar sportoló volt, és hatalmas vonzerőt jelentett (és jelent ma is) a fiatalok számára. A sikeresen működő Darnyi Tamás Úszóiskola, reméljük, kineveli utódait.

 

A Prima-díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői kapják meg a december 6-i gálaesten.

 

Sport kategóriában Prima Primisszima Díjra jelöltek:

– Darnyi Tamás

– Jónyer István

– Szekeres Pál

 

A Prima Primissima Díjra idén 483 jelölés érkezett, melyekből az egyes kategóriák szakmai testületei legfeljebb tíz jelöltet választottak ki, akik közül a kuratórium tagjai titkos szavazással három-három Primát választottak. A kategóriák listájáról egy-egy Primissimát választanak a gálaesten. A Primák fejenként 5 millió forint, míg a Primissima-díjasok 15 millió forint díjazásban részesülnek.

 

Szabó Tibor Mihály

Fotó: Balczó Kornélia

 

Darnyi Tamás, Lackfi János és Orosz István Prima-díjasok

Megosztom a cikket