Kvircedli

A kvircedli egy száraz, ropogós sütemény. Babapiskótára emlékeztet, és borleveshez, borozgatáshoz eszik, mártogatják. Ugyan elkészítése két napot vesz igénybe (egy éjszakát pihennie kell a tésztának), de megéri ezért a finomságért! Nagyon praktikus édesség, akár több hétig is eláll.

 

 

Hozzávalók:

5 tojás sárgája + 1 egész tojás

25 dkg cukor

38 dkg liszt

1 dkg szalakáli

fél citrom reszelt  héja

 

Elkészítés:

1. A cukrot az egész tojással és a tojássárgákkal habosra kikeverjük.

2. Hozzáadjuk a szalalkálit (egy csomag 1,5 deka!), egy fél citrom reszelt héját, és kisebb adagokban a lisztet.

3. Amikor már nagyon sűrű, kézzel összedolgozzuk.

4. Ketté osztjuk, és keskeny – ujjnyi vastag – csíkokat nyújtunk belőle. A tésztacsík pont olyan széles legyen, mint a forma.

5. Végiggörgetjük rajta a speciális, fából készült kvircedli nyomót, belenyomva a mintáját. A minták között felvágjuk, és lisztezett konyharuhára tesszük pihenni egy éjszakára.

6. Másnap reggel bekapcsoljuk a sütőt, tepsibe tesszük a megszáradt kis sütiket, és gyenge lángon (kb 180 fokon) 20 percig sütjük őket. Sülés közben a szalalkáli miatt nincs túl kellemes illata, de a végeredmény; a finom, ropogós süti mindenért kárpótol.

 

Forrás: fuszeres-szinek.blogspot.com

Megosztom a cikket