Koszorúzás Budakeszin a Széchenyi szobornál

Gróf Széchenyi István 231. születési évfordulóján koszorúzási ünnepséggel emlékeztek Budakeszin a legnagyobb magyarként emlegetett reformkori államférfi mellszobránál.

Kőrösiné dr. Merkl Hilda Budakeszi díszpolgára, a Budakeszi Széchenyi Baráti Kör elnöke, a Széchenyi Társaság elnökségi tagja köszöntötte az ünneplőket, köztük dr. Győri Ottilia polgármestert és Szemereki Zoltán emeritus polgármestert, Budakeszi díszpolgárát, a Széchenyi Társaság elnökét.

Ünnepi beszédében Jámbor Erzsébet, a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium intézményvezetője Széchenyit idézte: „A tudományos emberfő mennyisége a nemzet igazi hatalma… Nem termékeny lapály, hegyek, ásványok, éghajlat satöbbi teszik a közerőt, hanem az ész, mely azokat józanon használni tudja.” Hozzátette, Széchenyi korában harcolni kellett azért, hogy a tanulás ne kiváltág legyen, neki is köszönhető, hogy a jelenkor fiataljai számára mindez már alanyi jogon jár. A mai diákok felelőssége, hogy elfogadják: a tudás nem öncélú, hanem hasznos, mellyel a felnövő generációk a haza, Magyarország érdekét szolgálják.
Az ünnepi műsorban közreműködtek a Széchenyi István Általános Iskola, a Nagy Sándor József Gimnázium, a WudiSuli, és a Czövek Erna Alapfokú Művészeti Iskola tanulói.

Szemereki Zoltán a Széchenyi Társaság elnöke zárásként meghívta a jelenlévőket a délután Budapesten tartandó koszorúzási ünnepségre és az azt követő ünnepi ülésre a Magyar Tudományos Akadémia előtti téren lévő Széchenyi szoborhoz, illetve az MTA tanácstermébe.

www.facebook.com

Megosztom a cikket