Konstruktív, előremutató megbeszélés a városházán Budakeszi közlekedési helyzetéről

A közlekedési problémák megoldása mindannyiunk közös érdeke, az önkormányzat kiemelten kezeli ezt a kérdést – hangsúlyozta a megbeszélés résztvevőit köszöntve dr. Győri Ottilia polgármester. A január 30-i eseményen részt vettek Ohr Alajos és Bakács Bernadett alpolgármesterek, dr. Szelenczy Gabriella jegyző, Szabó Ákos Péter önkormányzati képviselő, és az önkormányzat munkáját segítő helyi közlekedési munkacsoport két tagja is.

Ohr Alajos alpolgármester úgy fogalmazott, a Budakeszit terhelő közlekedési problémák megoldására nagyrészt országos hatáskörű szervezetek döntéseire van szükség, ezért az önkormányzat az illetékes szervezetekkel – köztük a szaktárca illetékeseivel, a NIF Zrt.-vel, és a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel is  – folyamatos egyeztetéseket folytat. Február 6-án a Budakeszi úton létesítendő autóbuszsáv tanulmánytervéről szóló tervbemutatón vesznek részt az önkormányzat képviselői. A közösségi közlekedés fejlesztése elsődleges, ezt a térség országgyűlési képviselője is kiemelten szolgalmazza – hangsúlyozta az alpolgármester.

Elhangzott az is, hogy középtávon a közösségi közlekedés gyorsítása lenne a megoldandó feladat, a cél, a buszforgalom segítése. Ennek egyik megoldási lehetősége lehetne a buszsáv, hangsúlyozták a közlekedési szakértők. Az egyik vendég arra hívta fel a figyelmet, hogy a reggeli csúcsidőben a kereszteződésekben is gyakran „beragad” a forgalom, ezért ott javasolta „élő erővel”, fokozott rendőri jelenléttel javítani a helyzeten.

Egy résztvevő szerint megoldást jelenthetne közlekedési lámpákkal „zsilipelni” a külső irányból érkező forgalmat. Elhangzott, hogy ezt a beavatkozást csak a közútkezelő teheti meg. A résztvevők támogatták a polgármester javaslatát, hogy a jelenlévők együttműködésével dolgozzanak ki egy olyan szakmai javaslatot, amelyet képviselhetne az önkormányzat az illetékes közlekedésfejlesztési szervezeteknél.

Dr. Győri Ottilia végül felolvasta a beszélgetésen elhangzottak alapján megfogalmazott összegzést, mely szerint az önkormányzat néhány jelenlévő szakemberrel kiegészülve újabb egyeztetést tart a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezetőivel. Ennek keretében tovább vizsgálják a “zsilipelés” lehetőségét a bevezető utaknál – akár kísérleti jelleggel -, valamint az informatikai rendszerek optimalizálásának és a meglévő korlátozások időbeni szűkítésének lehetőségét a rugalmasabb forgalomszervezés érdekében. A főbb kereszteződéseken történő könnyebb áthaladás segítésére kérik a rendőrségi jelenlét fokozását a reggeli órákban és kezdeményezik a „sráfozás” felfestését. Ígéret hangzott el továbbá arra vonatkozóan, hogy a jelzőlámpák hangolása és a buszsáv megépítése érdekében az önkormányzat kéri az illetékesek mielőbbi, gyors intézkedését.

 

Megosztom a cikket