Kijárási korlátozást vezet be a kormány

Kijárási korlátozást jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában pénteken reggel. A kormányfő hozzátette, az intézkedés két héten át lesz érvényben március 28-tól. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy ez nem kijárási tilalom, annál ez ugyanis enyhébb intézkedés.

Orbán Viktor arról is beszámolt, hogy továbbra is lehet a gyerekeket iskolába vinni kis csoportokban. Az önkormányzatok is kijelöltek ilyen célra óvodákat. Ki lehet menni a szabadba, de nem lehet csoportosulni – tette hozzá. Most nem az a feladat, hogy dresszírozzuk az embereket, hanem azt kell elnyerni, hogy meglegyen az együttműködés. A rendőröknek segíteni kell a szabályokat – tette hozzá. A rendőröknek is együtt kell működni az emberekkel – mondta a kormányfő. Szabálysértésnek minősül, ha valaki megsérti a rendelkezéseket.

Orbán Viktor elmondta, ha a kontaktusok száma lecsökken, akkor a járvány terjedése is lecsökken. A kormányfő arról is beszélt, hogy folyamatosan információkat gyűjtenek arról, hogyan alakul az emberek élete. Volt olyan is, amiből 100 ezer visszajött. Az eddigi korlátozások eredményesek voltak, a járvány előtt 500 ezer volt az emberi kontaktusok száma, és ez leesett 50 ezerre. A magyarok fegyelmezetten a társadalmi érintkezések számát egytizedére csökkentették. Orbán Viktor közölte,, hogy alapvetően a bajor megoldásból indultak ki itthon. A rendelet egyik szakasza arról szól, hogy az élelmiszerboltokban és a patikákban a 65 év felettiek reggel 9 és 12 óra között látogathatják ezeket az üzleteket.

A kormányfő a várható gazdasági lépésekről azt mondta, hogy jó terveik vannak, és április első, második hetében mutatja majd be a gazdaság újraindításáról szóló akciótervet. Orbán Viktor közölte, hogy a járvány terjedésének a lelassításán dolgoznak. A vírustól az emberek 15-20 százaléka láthatóan megbetegszik, és egy bizonyos részük kórházi ellátásra szorulnak, és akinek van alapbetegsége, az intenzív ellátásra szorul. Ha sokan kerülnek intenzív osztályra, akkor az egészségügyi rendszer nem lesz képes működni – mondta a kormányfő. A csúcsponton egy tízszeres terhelés alatt lesz az egészségügy.

A kormányfő a gazdasági lépésekről azt mondta, hogy most az emberek mentése a legfontosabb. Nagyra tartom azokat, akik az ország mindennapi működését lehetővé teszik – mondta a kormányfő. A háborúban nemcsak a frontvonal, hanem a hátország is sokat számít. Orbán Viktor minden magyar embernek köszönetet mondott, akik segítenek a védekezésben. Orbán Viktor szólt arról is, hogy mi erős Európát akarunk. Ennek a szövetségnek vannak gyengeségei, és ez a mostani járványhelyzetben megmutatkozik. Tőlem aztán vizsgálhatják a veszélyhelyzetre vonatkozó döntéseinket az unióban, de vannak helyzetek, amikor nem lehet udvariaskodni – mondta a kormányfő az uniós kritikákra. Ha már segíteni nem tudnak, akkor ne akadályozzanak minket – mondta a kormányfő. Segítséget a kínaiktól és a Türk Tanácstól kaptunk eddig, de ettől még maradunk az EU tagjai. Emlékeztetett arra, hogy majd vizsgálni kell, hogy hol voltak január-februárban az unió több száz fős járványügyi szakemberei.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy most nem politikára van szükség, hanem összefogásra. Minél jobban fogunk össze, annál több emberéletet tudunk megmenteni – tette hozzá. A kormányfő szólt arról is, hogy bár az ellenzék nem szavazta meg a veszélyhelyzet meghosszabbítását, de több lépéssel sikerült megoldani a helyzetet. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy jövő héten várhatóan megszavazzák a koronavírus-törvényt, és így gyorsan lehet meghozni a döntéseket. Kedden-szerdán megfelelő jogi környezet lesz, és ez segítheti az együttműködést.

Forrás:

https://hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2020/03/27/kijarasi-korlatozast-vezet-be-a-kormany

https://www.origo.hu/itthon/percrolpercre/20200327-orban-viktorbeszamol-a-koronavirus-elleni-vedekezes-legujabb-lepeseirol.html

Tizenhatodik nap. Kijárási korlátozás. Íme a kormányrendelet

Közzétette: Orbán Viktor – 2020. március 27., péntek

Megosztom a cikket