Kiállítás Budakeszi természeti értékeiről a magyar kultúra napján

Szeretett Budakeszink ellesett pillanatai ezek a képek, fotók, mondta a fotókiállítás megnyitóján dr. Győri Ottilia polgármester. Hangsúlyozta, ezúttal a kétfordulós lakossági pályázat második szakaszára érkezett képek láthatóak.

A nyár és az ősz a téma, városunk épített és páratlan adottságú természeti környezetének a bemutatása, a fotóművészet segítségével. Az önkormányzat felhívására olyan örökérvényű képek születtek, amelyekre mi budakesziek méltán lehetünk büszkék, tette hozzá dr. Győri Ottilia.

A polgármester kiemelte, olyan pályamunkák érkeztek, amelyek valóban érdemesek arra, hogy a legszélesebb körben a közönség elé tárják. Képeslapokon is megjelentetve láttathatják településünk vonzerejét, hozzájárulva ezzel Budakeszi turisztikai népszerűsítéséhez.

A polgármester hangsúlyozta, nem véletlen a kiállítás megnyitó időzítése, hiszen ma van a magyar kultúra napja. Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon, január 22-én tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát. Dr. Győri Ottilia hozzátette, mi, budakesziek különösképp büszkék vagyunk arra, hogy a Himnuszunk zenéjét a városunkhoz kötődő világhírű magyar zeneszerző és karmester, Erkel Ferenc szerezte. Ezzel nyerte meg az 1844-ben Kölcsey versének megzenésítésére kiírt pályázatot.

Mi budakesziek, a magyar kultúra nagyjai előtt is tisztelegve állítottunk emlékművet a Himnuszunknak, fogalmazott a polgármester. Hozzátette, nemzeti imánkat V. Majzik Mária Magyar Örökség és Príma Díjjal kitüntetett, Budakeszin élő és alkotó képzőművész álmodta szoborkompozícióba. Az alkotás a PSZÜART, a lélek művészete alapítvány közreműködésével, a magyar nép közadakozásából valósulhatott meg, 2006 májusában avattuk fel. Ezzel is azt üzenve, hogy mi az év minden napján tisztelgünk a magyar kultúra, a magyar kultúra szellemi nagyságai előtt. 

A kiállítás megnyitóval egybekötött díjátadón a zsűri tagjai közül  közreműködött Somlóvári Józsefné önkormányzati képviselő, tanácsnok és Pék Lajos fotóművész.

A négy évszak Budakeszin fotópályázat 2. fordulójának győztese Torti-Horváth Zsófia Aranyos Budakeszi című alkotása.

A II. helyezett Torti Riccardo Menjek, ne menjek 1. című fotójával.

A fotópályázat 2. fordulójának megosztott III. helyezettje Torti Riccardo, a Mennyei fények,

és Torti-Horváth Zsófia, az Égi fényben, sötétségben című alkotásával.

A fotópályázat különdíjasa Molnár András Légifotó 1-2. című alkotásai.

A fotópályázat második – nyár, ősz – fordulójára november 22-ig lehetett az alkotásokat benyújtani. Összesen 77 pályamű érkezett, melyeket a zsűri tagjai november 28-án értékeltek. A képviselő-testület kiírása alapján a bíráló bizottság az első három helyezett vonatkozásában hozott döntést.

A képviselő-testület az I. helyezett részére 30.000 Ft, a II. helyezett részére 20.000 Ft, a III. helyezett részére 10.000 Ft értékű pénzjutalmat ajánlott fel. Somlóvári Józsefné önkormányzati képviselő, a zsűri tagja különdíjat, 10.000 Ft értékű pénzjutalmat ajánlott fel.

Gratulálunk a díjazottaknak!

 

            

Megosztom a cikket