Karácsonyi gyertyakészítés

Az adventi készülődés jegyében a Budakeszi Helytörténeti Múzeumban gyertyakészítő foglalkozást tartottak. Nádas Anna múzeumpedagógus, a tájház vezetője elmondta, hogy a gyermekek bepillantást nyerhetnek a gyertyaöntés, illetve a gyertyamártás rejtelmeibe, megtanulhatják, hogyan készültek régen a gyertyák.

 

 

 

 

 

Az elkészült gyertyákat mindenki hazavihette, így sokaknak jól jöhet az ünnepek küszöbén, hogy karácsonyra saját kezűleg készült gyertyával/mécsessel lepheti meg szeretteit.

A figyelemre méltó esemény sok-sok érdeklődőt vonzott, a múzeum boldog gyermekzsivajtól volt hangos.

A gyertyákat alapvetően két különböző módon készítették őseink. Az első módszer a gyertyaöntés, amikor előre elkészített formákba öntik a forró viaszt, amit kanóccal látnak el. Ezekből lesznek a mécsesek és az úszógyertyák.

A másik módszer, a régebbi technika, a gyertyamártás, amikor egy nagyobb edénybe öntenek forró viaszt, amibe belemártják a kanócot, amit ezután hideg vízbe mártanak, majd újra az olvasztott viaszba. Ezzel az eljárással készülnek a hagyományos hosszú gyertyák, amiket különböző termésekkel díszítenek.

 

Huber-Szabó Lőrinc

 

A videó megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket