Január 27. -Ma emlékezünk a Holokauszt áldozataira

Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította. 1945-ben ezen a napon szabadult fel Auschwitz-Birkenau, a legnagyobb és leghírhedtebb náci haláltábor.
Az egyhangúlag elfogadott határozat hangsúlyozta, hogy a tagállamok kötelessége megemlékezni a közel hatmillió, többségében zsidósága miatt üldözött és meggyilkolt áldozatról, és oktatási programokat indítani annak elősegítésére, hogy az ehhez hasonló népirtás többé ne ismétlődhessék meg. A határozat emellett elutasította a holokauszttagadást, és általánosságban is elítélte a vallási vagy etnikai diszkriminációt és erőszakot. A Holokauszt Emlékközpont minden évben megemlékezik erről a gyásznapról.
Magyarországon január 18-án tartottak emléknapot a pesti gettó felszabadítása alkalmából, ahol a túlélők mellett körülbelül 3000 temetetlen halottat is találtak. A Holokauszt Emlékközpont a koronavírus okozta helyzet a Facebookon tart megemlékezést 16 órakor, a részvétel ingyenes.
Magyarország levonta a megfelelő tanulságokat a magyar történelem azon sötét fejezetéből – írt a miniszterelnök a Zsidó Világkongresszus elnökének.
Orbán Viktor miniszterelnök a holokauszt nemzetközi emléknapján a legmagasabb elismerését fejezte ki Ronald S. Laudernek, a Zsidó Világkongresszus elnökének azért a munkáért, amelyet az áldozatok emlékének megőrzése érdekében, illetve az antiszemitizmus újjáéledése ellen kifejt – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.
 
 
Megosztom a cikket