Isten éltessen, Budakeszi! – Augusztus 20-a Budakeszin

„Építeni a Szent Istváni alapokra, ez a feladatunk!”

– hangsúlyozta ünnepi beszédeben dr. Győri Ottilia polgármester a Szent István szobornál tartott idei augusztus 20-i ünnepségen, ahol Zschopau polgármesterével, Arne Sigmunddal aláírták a Budakeszivel kötött testvérvárosi szerződést. Benczúr Lászlónak átadtuk a díszpolgári címet, a Budakeszi Építészeti Értékeiért díjakat pedig az építtetőknek és tervezőknek. Mindannyiuknak gratulálunk!

„Államalapító Szent István királyunk építette azokat az alapokat, melyekre több mint ezer éve építke-zikünk. A mi életünk, a mi évszázadunk is csak egy emelet Budakeszi, a nemzet, Európa és a világ épületében. Ha azt szeretnénk, hogy álljon a ház, gondosan kell építenünk, jól kell csinálnunk a dolgunkat. Figyelnünk kell az egész házra! De figyelnünk kell egymásra is, hiszen e ház megépítéséhez mindenkire szükség van. (…) Úgy gondolom, ez augusztus 20. üzenete. Mert igen, az építkezéssel teremtünk, ez az érték és nem a rombolás, amely mindig tönkre tesz, szétzilál mindent. A rombolás, a háborúskodás nem visz előre semmit. Építhetünk országot, nemzetet, hazát, házat, óvodát, bölcsődét, iskolát, tanuszodát, utat, kerékpárutat, járdát, sportpályát, egészségügyi szakrendelőt. És építhetünk családot, barátságot, emberi közösségeket, testvérvárosi kapcsolatot is. (…) Díszpolgárunk, Benczúr László is templomépítő építész, családfő, városunk tiszteletreméltó polgára. A Budakeszi Építészeti Értékeiért díjakkal elismert épületek tulajdonosai, építtetői is a jövőt építik. (…)

Az építkezés jelentősége nem csak építményekre vonatkozik, hanem az emberi és városok közötti kapcsolatokra is. Nagy öröm számomra, hogy a többéves nemhivatalos »unokatest-véri« kapcsolat Budakeszi és Zscho-pau között a képviselő-testületeink támogatásával mostantól szintet lép. (…) Mi is – akárcsak Szent István -részei vagyunk a nemzet életének. Mi is kaptunk egy pillanatnyi időt a sorstól. Használjuk fel tehát akként, hogy hasznára legyünk nemcsak magunknak, de mindazoknak, akik velünk élnek és utánunk jönnek. Építsük közösen, együtt a várost!” – mondta ünnepi beszédében dr. Győri Ottilia polgármester.

Megosztom a cikket