Ismeretlen ismerős

Budakeszi egyik különleges személyiségét, Bernáth Béla asztalos mestert mutatjuk be olvasóinak.

 

Helyesebb lenne inkább ezermesternek titulálni a mestert, hiszen tanult mestersége, az asztalosság mellett bútortervező, bútorművész, órás, órajavító, mechanikai műszerész, feltaláló. Egyszóval: ezermester.

A kezdetekről így beszélt: „Apám kerékgyártó mester volt. Már négyéves koromban lejártam apám műhelyébe, tizennégy éves koromig meg is tanultam a kerékgyártást. De úgy gondoltam, ez a szakma ki fog menni a divatból, jobban érdekelt az asztalosság. Így elbújtam a műhelybe, és szó szerint ellestem az asztalos mesterséget. Ezután apám vett nekem gyalupadot, egyéb szerszámokat. Tizenhárom éves koromban megalkottam az első konyhabútort.”

„Harminc évig önálló asztalos mesterként működtem, 2-3 segéddel. Betegségem miatt (mozgásszervi betegség, allergia) abba kellett hagynom a munkám” – folytatja a beszélgetést a mester. Miután felépült, bútorművészként tevékenykedett. Bútorokat tervezett, sohasem másolt, mindig az eredetiségre törekedett. Nyugdíjasként – már egy kicsit jobban ráérve – elővette régi szerelmét, az elektronikát. Készített egy játékházat, amelyben 100, gyengeárammal működtetett játék található. A lakosság fokozatosan megismerte működését, egyre többen hoztak hozzá különböző használati eszközöket, javításra. Elsősorban órákat, lemezjátszókat, zárakat. A régebbről megmaradt faanyagokból bútorokat tervezett és készített, valamint különböző konyhai eszközöket. Legismertebb találmánya a nokedliszaggató, amelynek szabadalmát eladta, s ma már műanyagból készítik ezeket.

A mai bútorok praktikusak, fa nemigen kell hozzá, készítéséhez nem szükséges asztalos mester. Ezzel szemben az ő bútorai egyediek, szépek, erősek. Tulajdonképpen Bernáth-stílusról is beszélhetünk, hiszen nem másol másokat. Mindegyik bútora kedvenc, ezúttal egy gombnyomásra működő tálalóasztalt mutat be.

Múzeum nyitását szeretné elérni, ahol a különböző alkotásait be tudná mutatni, hiszen a bútorokat működtetni is kell, nehogy berozsdásodjanak. Minden bútorához van egy-két ?szava?, elbeszélget velük.

Egyik szerelme a régi órák javítása. Gyakran előfordul. Hogy ócskapiacon régi órát vásárol, ezt rendbe hozza, házat készít neki, pótolja a hiányzó vagy rossz alkatrészeket. Minden vasárnap órafelhúzás történik.

Nemrégiben életmű kiállítást rendezett, ahová minden barátja, mintegy száz-százötvenen el is jöttek.

 

Szabó Tibor Mihály

Buda Környéki Televízió felvételének megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket