Német Nemzetiségi Karácsony

Hangulatos összejövetellel készültek a karácsonyra a német nemzetiségi önkormányzat szervezésében a meghívottak. Később egy újabb Angyal is érkezett…

 

Schrotti János, a Budakeszi Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetője rövid beszédben köszöntötte a megjelenteket. „A karácsony egyházi ünnep, a németek természetesen ünnepelték mindig. A németségtől örököltük a karácsonyfa-állítást, a szaloncukor díszítést, és egyéb hagyományokat. A karácsony a család ünnepe, de kiváló alkalom a közösségteremtésre. Egy ilyen összejövetel sokat segíthet a német identitás növelésében is.”

Ugyanezt a gondolatot erősítette Kőrösi Csilla Júlia, a német nemzetiségi önkormányzat elnökhelyettese. „Szívvel-lélekkel készültünk erre a rendezvényre, ahová elsősorban a fiatalabb korosztályt hívtuk meg. A nemzetiségi öntudat erős és ez még fokozódni fog” – jelentette ki.

Részt vett a kedves kis összejövetelen dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia, városunk polgármestere. „Fontos a budakeszi önkormányzatnak, hogy jó kapcsolatokat ápoljon a németek nemzetiségi önkormányzatával. A háromszáz évvel ezelőtt beköltözött svábok építették újjá, az ő munkájukon alapszik a jelenlegi település, és annak jövője. Mindezt csak köszönni tudjuk” – sommázta véleményét a polgármester asszony.

Az est további részében a Széchenyi István Általános Iskola 8. d osztályosai műsorát láthattuk, majd Juhász Bence német nyelvű verset mondott.

Ezután a szót ismét Schrotti János ragadta magához. „A karácsony egyik fontos eleme az angyalok jelenléte. Itt Budakeszin is vannak angyalok: idén Franke László Oscar-díjas szakácsot választották Budakeszi angyalának, és kapta meg a Budakeszi Angyala kitüntetést.” A kitüntetést és a szép virágot az ünnepély keretében vehette át.

Kovács Gábor muzsikus vezetésével közös éneklés zárta az ünnepséget.

 

Szabó Tibor Mihály

Buda Környéki Televízió felvételének megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket