A Budakörnyéki Székelykör karácsonya

A Budakörnyéki Székelykör településünk, de az egész járás egyik legjobban működő civil szervezete. Karácsonyi összejövetelük volt az utolsó hivatalos ünnepsége Budakeszinek.

 

Csipor Enikő, az est háziasszonya köszöntő beszédében először Pilinszky Jánost idézte: “Advent a várakozás megszentelése. Rokona annak a gyönyörű gondolatnak, hogy meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk. Gyermekkorunkban éltünk így. Vágyakoztunk arra, ami biztosan megjött. Télen az első hóesésre. És várakozásunk ettől semmivel sem volt kisebb, erőtlenebb. Ellenkezőleg, nincs nagyobb kaland, mint hazaérkezni, hazatalálni, beteljesíteni és fölfedezni azt, ami a miénk. És nincs gyengébb és jogosabb birtoklás se, mint szeretnünk azt, ami a miénk, akit szeretünk és aki szeret minket. Csak a szeretetben, csak az ismerősben születhet valódi “meglepetés”; lehetséges végeérhetetlenül várakoznunk és megérkeznünk, szakadatlanul utaznunk és szakadatlanul hazatalálnunk. Minden egyéb kaland, minden egyéb megismerés és minden egyéb várakozás véges és kérdéses. Így értem azt, hogy a karácsony a szeretet és advent a várakozás megszentelése. Az a gyerek, aki az első hóesésre vár, jól várakozik, s már várakozása is felér egy hosszú-hosszú hóeséssel. Az, aki szeretni tudja azt, ami az övé – szabad és mentes a birtoklás minden görcsétől, kielégíthetetlen éhétől-szomjától. Aki pedig jól várakozik, az időből épp azt váltja meg, ami a leggépiesebb és legelviselhetetlenebb: a hetek, órák, percek kattogó, szenvtelen vonulását.
Aki valóban tud várni, abban megszületik az a mélységes türelem, amely szépségében és jelentésében semmivel se kevesebb annál, amire vár.”

A megindító sorok után kifejtette: az adventi koszorú négy gyertyája még nem a várva várt pillanat, de a gyertyák jelzik a Megváltó születését. Arra figyelmeztetnek, hogy nem vagyunk reménytelenül egyedül hagyva és kiszolgáltatva a Sötétségnek örökre. Márai Sándor szavaival: “Nem vagyunk egyedül, valaki szemmel tart. Talán a mennyből az angyal”.

Az angyal a jövő hírnöke, mindig a biztosan bekövetkezendő esemény előtt jár. “Legyen áldott a Jóisten, aki egy újabb karácsonyt megélnünk engedett. Adjon az Isten boldog ünnepet, amely nem reked meg a külsőségekben, hanem lélekben is megtisztít, és erőt ad a továbbiakhoz” – fejezte be Csipor Enikő.

Dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia polgármester asszony is részt vett a székelykör karácsonyi rendezvényén. Mint elmondta: ez az összejövetel az utolsó karácsonyi ünnepség ebben a naptári évben. Majd így folytatta: “A Budakörnyéki Székelykör és az önkormányzat között az együttműködés kiegyensúlyozott. Kiemelném a Hargita Néptáncegyüttes idei látogatását, amelynek ingyenes műsorát rengetegen megtekintették.”

Ami ezek után következett, arról csak annyit mondhatok: csodálatos volt. A Budajenő-Telki Székely Társulat előadásában láthattunk egy betlehemes jelenetet. Mint Marosiné Dávid Anna elmondta: nagyon régen kezdték el ennek a betlehemes játéknak a betanulását. Az adatközlő Küsmödi Bálint unokája és dédunokája is játszik a darabban, amelynek szövege igényes, nehéz, archaikus, énekei sem egyszerűek. Az előadás célja – a gyönyörködtetés mellett – az átörökítés a fiatalabb nemzedékeknek.

Mind a két célt sikerült elérniük. Gratulálunk!

 

Szabó Tibor Mihály

Buda Környéki Televízió felvételének megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket