Idősek világnapja

“Minden nemzedék élete olyan egy kicsit, mint a homokóra. A homokszemek előbb-utóbb mind lefutnak a fölső részből az alsóba. Mindegyik homokszemnek története van, de egyiknek sincs története a többiek nélkül. Sem azon szemek nélkül, melyek alul vannak, sem azok nélkül, melyek fölül.

 

Önök azok, akik előttünk járnak azon az úton, melyen anyáink, nagymamáink, dédmamáink, és őseink jártak a világ kezdete óta. Önöktől örököltünk meg ezt a települést, ismertük meg hagyományait, Önöktől tanultuk meg azt a nyelvet, amelyen szót értünk egymással. Önök hordozták vállaikon a maguk idején ezt az egész települést: kemény munkával kerestek benne kenyeret, építettek benne hajlékot, s neveltek benne gyermekeket, a mi szüleinket. Amikor eljött az idő, azt a stafétabotot, amelyet a szüleiktől kaptak, átadták a következő generációnak, akik majd a mi kezünkbe adták. A mi feladatunk, hogy tartsuk oda a vállunkat, és ahogy Pál apostol írja, fussuk meg a pályát.

 

Szent István királyunk, miután jó ezer esztendővel ezelőtt elrendezte országunk dolgát, fiának, Szent Imre hercegnek így írt: “Őseink követése foglalja el a királyi méltóságban a nyolcadik helyet. Aki ugyanis megveti, amit megszabtak atyai elődei, az isteni törvényekre sem ügyel. Mert az atyák azért atyák, hogy fiaikat gyámolítsák, a fiak pedig azért fiak, hogy szüleiknek szót fogadjanak.”

 

Ez a bölcsesség vezetett át minket az elmúlt ezer esztendőn. Ez akkor is igaz, ha most talán egy kicsit ódivatúnak gondoljuk. Ezért tisztelettel kérjük Önöket, hogy mondják el, meséljék el számunkra életük történetét. Mindazt, ami Önökkel történt: hogyan és miként töltötték ifjúságuk napjait, meséljék el nekünk, hogyan udvaroltak, hova jártak táncolni, hogyan locsolták meg a lányokat húsvétkor. Meséljenek szüleikről és nagyszüleikről. Meséljenek a fiatalok okulására és meséljenek azért, hogy azok követni tudják az úton előttük járókat.

 

Kedves szépkorú Budakesziek!

 

“Az élet mindig előtted van: csak a jövővel érdemes foglalkozni. Mindig lesz könyv, amit elolvashatsz, barát, akivel beszélgethetsz, naplemente, amiben gyönyörködhetsz.” Ezt a gondolatot egy 86 éves amerikai asszony mondta egy Brown nevű híres amerikai pszichológusnak. Ő arról faggatta ezt az idős hölgyet, hogy mi a titka annak, hogy ilyen kiegyensúlyozottan tölti mindennapjait. Gyakran hallottam itt Önöktől, hogy mielőtt nyugdíjba mentek, úgy gondolták, mindenre rá fognak érni, és most tessék, sokkal több tennivalójuk van, mint annak előtte! Élni, jól élni, boldogan és szépen élni egyáltalán nem könnyű feladat. Nem a kor és nem is a körülmények határozzák meg, hogy valakinek sikerül-e. Ez az a dolog, amit Önöktől itt az elmúlt esztendők során megtanulhattam.

Az önkormányzat is igyekszik meghálálni azt a sok jót, amit Önöktől kaptunk. Segítséget nyújtottunk a szociális üdülési pályázaton való részvételben, több alkalommal számítógép-kezelői tanfolyamot indítottunk, létrehoztuk a város időskorú lakosainak érdekeit szolgáló Budakeszi Idősügyi Tanácsot. Minden évben elindítjuk a szociális tűzifa programot és karácsonykor Erzsébet utalványt adunk kimondottan alacsony jövedelműek részére és még sorolhatnám.”

 

dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia

polgármester

 

Idősek Világnapja alkalmából a város vezetése a nyugdíjasok kérésére egy operett gálaműsort szervezett.

Akik nem tudtak az eseményen részt venni felvételről megtekinthetik az ünnepi műsort.

 

Fotógaléria itt.

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket