Idegenforgalmi Információs Pont nyílt Budakeszin

2012. október 5-én ünnepélyes keretek között átadták a Nagy Sándor József-emlékházat, mely Idegenforgalmi Információs Pontként fog működni. Az egy éve elkészült épületet a szalagátvágást követően dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia adta át.

 

 

 

?A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled született. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt” ? Gundel Károly szavaival nyitotta meg az emlékházat a polgármester asszony.

?Az Idegenforgalmi Információs Pont megnyitása városunk életében óriási szereppel bír ? jelentette ki dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia ?, és nagy lehetőség, az első lépés ahhoz, hogy ne csak mi, budakesziek tudjuk, hogy milyen szép ez a település, és hogy milyen sok lehetőség van itt, hanem talán az egész ország felismerje városunk turizmusban rejlő lehetőségeit. Feladatunknak kell tekintenünk, hogy a más településről érkezők ne csak a Vadasparkot nézzék meg, ne csak a kisvasútig jöjjenek el, hanem nézzék meg csodaszép városunkat. Hiszen van itt arborétum, mamutfenyő, Kálvária, és mi rendelkezünk ? az országban egyedülálló módon ? Himnusz-szoborral. Van román kori romtemplomunk, ülő Krisztusunk, Helytörténeti Múzeumunk, köztéri szobraink, Mezei Mária-házunk és sorolhatnánk hosszasan. Mindnyájan tudjuk, hogy milyen sok szép dolog található itt Budakeszin, de nagyon fontos, hogy ne csak mi tudjuk ezt, hanem mások is megismerjék a mi értékeinket.?

 

?Azok az emberek, akik az 1848/49-es szabadságharcban a nemzetért ontották vérüket, azok a szabadság lángoszlopai voltak, félistenek voltak ? emlékeztetett minket Jókai szavaira dr. Darkó Jenő címzetes megyei múzeumigazgató. ? Ezen félistenek egyikének emlékét hoztuk el ide Budakeszire, Nagy Sándor József honvédtábornokra emlékezve.?

 

A Nagy Sándor József-ház emléktáblájánál elhelyezett koszorúval rótta le tiszteletét az aradi 13 előtt: dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia, Budakeszi polgármestere Szabó Péter Ákos tanácsnokkal, Bege Attila  a Buda Környéki Székelykör nevében, dr. Dömötörné Papp Hargita, a  NSJ Gimnázium, Czifra Zsuzsanna, a SZIA, Barcsik Hédi, a Czövek Erna Zeneiskola, Balogh Zoltán, a POKG képviseletében, valamint az iskolák diákjai.

 

 

A ház, mely Nagy Sándor József tábornok 1849. május havi főhadiszállása volt, 2012 októberétől Idegenforgalmi Információs Pontként fog működni. A 26 m2-es épületrészben 5 tablót kitevő történelmi tablók illusztrálják a múltat.

 

A Nagy Sándor József-ház címe: Budakeszi, Fő út187.

Nyitva tartás:

CS – P: 14.00-18.00

Szo: 10.00-14.00

Tel.: 23/451-161

B. K.

Az átadáson készült TV felvétel itt látható:

Megosztom a cikket