A 13 aradi vértanú leveléből

Budakeszi iskolái méltóképpen ünnepeltek a magyar nemzet gyásznapján az aradi vértanúkra emlékezve. A 163 évvel ezelőtt történt szomorú eseményt a Nagy Sándor József Gimnázium tanulói elevenítették fel,  A 13 aradi vértanú leveléből címmel előadást tartottak.

 

 

 

 

Az 1848/49-es év mérföldkő a magyar nép történetében. Köztudomású, hogy mártír tábornokaink egy része nem magyar származású volt. A nemes cél, amiért harcoltak, az tette őket magyarrá. A kivégzett tábornokok hittek igazukban, szent esküjükben, az általuk szolgált ügy tisztaságában, pedig tudták jól, mire számíthatnak. Mind a tizenhárman büszkén fogadták a halálos ítéletet, mint dicső kitüntetést.

 

 

Az előadás teljes anyagát itt megtekinthetik:

 

 

Az emlékünnepen tiszteletét tette dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia polgármester, Bakács Bernadett alpolgármester, Czifra Zsuzsanna képviselő, Schrotti János, a BNÖ elnöke, Fajtha Anita, az EFMK mb. igazgatója. Az előadást követően dr. Dömötörné Papp Hargita és az iskola diákjai lerótták kegyeletüket az Aradon kivégzett tábornokok emléke előtt.

 

B. K.

Megosztom a cikket