Hó hullott az égből a nyár közepén

Havas Boldogasszony Katolikus Templomunk búcsúja egyben Budakeszi Búcsúja is.

Római katolikus templomunkat, Havas Boldogasszony tiszteletére szentelték fel, ezért augusztus ötödikét követő vasárnapon ünnepeljük a búcsú napját. Idén, augusztus 9-én is folytatódott az 5 éve felélesztett hagyomány, miszerint a templom búcsú napja egyben az egész település ünnepe is.

 

A 10 órai ünnepi szentmise után a közös ünneplés ezúttal a templom és a Szent László Ház közötti térre és az udvaron folytatódott. 11 órakor hullani kezdett a hó.

A legenda szerint a 4. században Liberius pápa (352. május 17. – 366. szeptember 24.) idejében az örök városban egy János nevű gazdag patrícius és felesége elhatározták, hogy vagyonukat a Szent Szűznek ajánlják fel. A Szent Szűz álomban megjelent a házaspárnak és tudtukra adta, hogy azon a helyen, amelyet másnap fog borítani, templomot kell emeljenek tiszteletére. A Szűzanya e szentélyét ezért Havas Boldogasszony bazilikának is nevezik. A felépített bazilikát Szent III. Szixtusz pápa (432. július 31. – 440. augusztus 18.) díszítette remek mozaik képekkel annak emlékére, hogy az efezusi zsinat 431-ben hittételként hirdette ki Szűz Mária istenanyai méltóságát.

 

Budakeszin ezúttal is volt gyermek-foglalkoztató, kirakodó vásár, agapé, térzene és jókedv.

 

Szervezők: Budakeszi Város Német Önkormányzata

Közreműködnek: Budakeszi Hagyományőrző Kör Asszonykórusa, Dalárdája, valamint Fúvószenekara.

A helyszínt biztosította: Budakeszi Városi Polgárőrség

 

Fotók: Balczó Kornélia és Borda Mihály

FOTÓGALÉRIA ITT.

 

Mi a búcsú?

A magyar nyelvhasználatban több fogalmat  jelöl a búcsú szó.  A templomszentelést /Kirchweih/ és a zarándoklatot  /Wallfahrt/.

Ezenkívül a büntetés elengedését is jelenti.

A Katolikus Egyház Katekizmusa szerint:

„A búcsú Isten színe előtt a már megbocsájtott bűnökért járó ideig tartó büntetés elengedése. A hívek a meghatározott feltételek teljesítése után elnyerhetik az Egyház segítségével azt a kegyelmet, melyet a szentek érdemeikkel megszereztek és ebben részesíti tagjait.”

A búcsú részleges  vagy  teljes, attól  függően,  hogy  részlegesen vagy  teljesen  megszabadít  a bűnök  ideig  tartó  büntetésétől.  A búcsú elnyerhető élők és holtak számára egyaránt.

A  búcsú az  Egyházon  keresztül érkezik. Az Egyház a Jézus Krisztustól kapott oldó-kötő hatalom következtében közbelép a keresztény ember érdekében és neki megnyitja Krisztus és a szentek érdemeinek tárházát, hogy az irgalmak Atyjától kiesdje a bűnökért  járó  büntetések elengedését. Ily módon az Egyház nemcsak segítségére akar sietni a keresztényeknek, hanem őket az irgalmasság, szeretet és bűnbánat cselekedeteire ösztönzi.

Mivel a tisztulás útját járó elhunyt hívek is ugyanannak a közösségnek, vagyis a szentek közösségének tagjai, mi is segíthetünk rajtuk, megszerezve számukra búcsúkat, hogy ezek következtében a  bűneikért  járó ideig tartó  büntetésektől megszabaduljanak.

A templombúcsú egyházközségünk szép és fontos ünnepe, ezért vegyünk részt a szentmisén hálát adva templomunkért, egyházközségünk élő és elhunyt tagjaiért!  Ajánljuk önmagunkat, közösségünket és hazánkat Havas Boldogasszony oltalmába!

 

Néphagyomány

A magyarországi  néphagyományban a  templombúcsú  az asszonyok  számára  pihenőnap volt, amelyen  se sütni, se mosni nem lehetett. Az ünnepi ebéd azonban fontos tartozéka e jeles napnak.  Budakeszin ekkor került az asztalra az azévi  jércékből készített rántott csirke.  A család tagjai és a meghívott vendégek az asztal közösségének örömeiben is részesültek. Így vált a búcsú ünnepe teljessé.

 

Források: A Katolikus Egyház Katekizmusa, a MKPK honlapja, Katolikus Lexikon, Magyar Néprajzi

Lexikon, Wikipedia, Merkl Hilda: Budakeszi évszázadai, Wudigess, Budakeszi

Megosztom a cikket