100 éves a Budakeszin élő Mátéffy József

Mátéffy József Sajóudvarhelyen született (ma Románia) 1915. július 11-én, ötgyermekes család harmadik gyermekeként.  Édesanyja bizonyára nem sejtette a boldog tényt, hogy gyermekének megadja az Isten, hogy egy évszázad tanúja legyen.

 

Két katolikus kántortanító bátyja Csíksomlyón és Balaton-felvidéken szolgáltak, szintén szép kort értek meg.

József nyolc évig a kolozsvári piaristákhoz járt, majd gépészmérnöki diplomát szerzett ugyanitt. A második világháború után amerikai és szovjet hadifogságban is volt. Magyarországon a Mávagnál dolgozott mint mozdonytervező. Számos gőz- és dízelmozdonyt tervezett. A századik születésnapi tortát, melyet a Kossuth köz lakóitól kapott, szintén mozdony díszítette.

Budakeszire a hadifogság után jött, itt talált befogadó otthonra szüleivel és lánytestvére családjával együtt.  Menyasszonya is erdélyi menekült volt. A budakeszi templomban kötöttek házasságot 1948 nyarán. Felesége nyolc évvel ezelőtt szenderült öröklétre. Két gyermekük született. Itt élnek unokái is.

A leszármazottak, családtagok példának tekintik életét. Hitét, hazaszeretetét akkor is megtartotta, amikor ez hátrányt jelentett. Feleségével együtt szorgalmas munkával emelkedtek ki a nincstelenségből, kiegyensúlyozott életet biztosítva a családnak. A kerti munkát mindennap elvégezte, amíg egészsége ezt engedte.

Mátéffy József 100. születésnapján, 2015. július 11-én 10 órakor a katolikus templomban adott hálát a nagy család az Erdélyből érkező rokonokkal együtt tartalmas, szép életéért.

Azért, hogy a mai napig követi a világ eseményeit, hogy öt éve még a családdal együtt elmehetett a csíksomlyói búcsúba és Gyimesbükkre, hogy mesél múltjáról, hogy még tervei vannak…

 

Nagy kincs nekünk a 100 éves Mátéffy József.

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket