Hidas Mátyás Budakeszi Díszpolgára lett

Augusztus 20-án, országalapító Szent István királyunk napján dr. Csutoráné dr. Győri Ottília ünnepi beszédet mondott, majd koszorút helyezett el a Himnusz-szobornál. Az ünnepségen átadták a Budakeszi Díszpolgára címet is, amelyet idén Hidas Mátyás Úrnak adományozta városunk.

Országalapító Szent István királyunk napja augusztus 20-a, a keresztény-magyar államalapítás, a magyar állam fennállásának emléknapja a rendszerváltás után vált nemzeti ünnepé. Kifejezve a nemzet egységét, a magyar államiságot. Budakeszin, az ünnephez legméltóbb helyen, a Himnusz-szobornál tartott megemlékezésen fellépett a Budakeszi Népdalkör és Szél Mária énekművész.

?Minden küzdelmünk, győzelmünk és szenvedésünk hamarosan nem lesz más, mint egy tintafolt a papíron? ? ezzel az A.G. idézettel nyitotta meg ünnepi beszédét dr. Csutoráné dr. Győri Ottília. Szívszorító gondolatok ezek, – tette hozzá, – és ha egyre gyorsabb ütemben fogyatkozó napjainkra és a felgyorsuló időre gondolunk, talán hajlamosak vagyunk elfogadni ezt az igazságot. A mai nap, a mai ünnep azonban látványosan rácáfol erre a kijelentésre. Amikor Szent István művét felépítő embert keressük, egy küzdelmesen eltöltött életet láthatunk magunk előtt, amelyen volt helye nem csak a győzelemnek, a dicsőségnek, de sok szenvedésnek is. Több véres polgárháború, és az ellenséges inváziók elleni harc, családi tragédiák, ugyanakkor épülő városok és templomok kísérték útját. A mű, amelyet ez az élet létrehozott, áll. 1000 esztendeje áll. Annyi balszerencse közt, oly sok viszály után, minden baj, háború dacára áll. Ezt a művet úgy hívják Magyarország. Szent Istvánnak otthont kellett teremtenie ebben az országban a nemzete számára. Olyan otthont, amely kellően biztos és véd a külső és belső ellenség ellen, amely nemcsak a túléléshez, hanem az építkezéshez, a gyarapodáshoz is szükséges feltételeket is biztosítja. Hazánk történelmében Szent István életművénél állandóbbat és tartósabbat még nem találtunk. Élete mintául szolgált minden elkövetkező államférfi részére. Utódai nem hoztak törvényt anélkül, hogy ne hivatkoztak volna rá a későbbiekben. Ő jelölte ki számunkra azt az irányt, amit 1000 esztendeje követünk.

Használjuk ki az időt arra, hogy Szent István példáját követve a hazánk, nemzetünk javát szolgáljuk, megőrizzük mindazt, ami magyarrá tesz minket, de merjünk változtatni, előre lépni, újítani.

Az ünnepi beszédet követően dr. Csutoráné dr. Győri Ottília, polgármester és Kocsis Liza, az Erkel Ferenc Művelődési Központ igazgatója az emlékezés koszorúját helyezte el a Himnusz-szobornál.

Budakeszi Város képviselő-testülete attól a céltól vezérelve, hogy a város szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket és szervezeteket méltó elismerésben részesíthesse, valamint életművüket, személyüket és cselekedetüket megfelelőképpen értékelve állíthassa példaként a jelen és utókor elé, 1995-ben Budakeszi Díszpolgára címet alapított.

Budakeszi Város Képviselő-testülete 2011. július 18-ai ülésén határozott arról, példaértékű hivatástudatának és lelkiismeretességének, a hosszú évek óta a városért végzett áldozatkész munkájának elismeréseként, hogy a 2011-es évben ?Budakeszi Díszpolgára? címet Hidas Mátyás úrnak adományozza.

Hidas Mátyás 1995-től a Budakes

Megosztom a cikket